Hol volt, hol nem, valahol a Fellegváron túl volt egyszer egy csatár, aki egy éven keresztül tisztességesen rúgdosta a gólokat, aztán az új esztendőbe lépve már azt se tudja, merre van a kapu. Már ha éppen játszik, mert mostanában azt is egyre kevesebbet. Körüljárjuk a nagy tavaszi Bud-kérdést.

A Tisztelt Asztaltársaság a korábbi posztok kommentjeiben már alaposan kivesézte Cristi Bud kilenc mérkőzés és 653 játékperc óta tartó góltalanságának okait. Formahanyatlás, kegyvesztettség, nincs kedve játszani, mert úgyis elmegy a nyáron vagy éppen a klub üzleti politikája mind terítékre került, mi most taktikai oldalról próbáljuk megközelíteni a kérdést. Úgy látjuk ugyanis, hogy a téli szünetben koncepció-váltás történt a csapat támadás-stílusában.

Kezdjük onnan, hogy amikor tavaly februárban visszatért a CFR-hez, úgy tekintettünk rá, mint egy rutinos, de olcsó megoldára Cristian tartalékjaként. Ezt a 2016-os naptári évben lőtt és fejelt 20 góljával alaposan túlteljesítette – ősszel pedig, a spanyol távozása után élete legjobb szezonját hozta: korábban 13 gólos volt a legjobb idénye, az is a moldovai bajnokságban.

A CFR őszi góltérképe (leszámítva a 11-eseket): piros B = Bud, O = Omrani, C = Cristian, F = Filipe, R = Roman, Go = Gomelt, Gu = Guima, M = Mureşan, L = Larie, JC = Juan Carlos, J = Jakolis, TL = Tiago Lopes

Az is biztos azonban, hogy Laci nyári visszatérésekor három vérbeli 9-es volt a CFR keretében: Cristian, Bud és Guima. Három olyan játékos, akik szinte csak a tizenhatoson belül léteznek, akiket ki kell szolgálni, akinek a fejjátékára taktikát lehet építeni. Ketten közülük vérbeli gólvágók, a portugál viszont olyan bólyacenter, aki a második hullámból érkező társaknak is remekül készíti a labdát – emlékezzünk csak, milyen jól kiszolgálta 2014-ben Tadét. Velük Laci elsősorban a szélsők beadásaira vagy erőből kapuk elé lőtt labdákra épített támadójátékot játszott, akárcsak első mandátuma idején a Tadé, Guima, Doré trióval. Nem véletlen, hogy ez a hármas jegyez hetet a CFR 11 idei fejesgóljai közül (Bud 5, Cristian 1, Guima 1), még úgy is, hogy ketten közülük már nincsenek a csapatnál.

Guima sérülése és Cristian eladása után azonban a klubvezetés egészen más típusú csatárokat adott Laci keze. Roman és Omrani sokkal nagyobb területen mozgó, a középpályások és szélsők kombinációiban is részt vevő, cseleket és tizenhatoson kívüli lövéseket is elvállaló játékosok. Tőlük már nem csak gólokat, hanem gólhelyzetek teremtését is el lehet várni. Amíg beépültek azonban, addig az első számú csatárrá előlépett Bud tucatnyi gólt szerzett a szeptember-december időszakban.

A CFR tavaszi góltérképe: D = Deac, P = Păun, O = Omrani, Pe = Peteleu, S = Sorsa, L = Larie, G = Gomelt

Ha nagyon bulvárosak akarunk lenni, akkor Bud alteregója a világfutballból bármelyik tetszőleges olasz középcsatár, mondjuk Graziano Pellé vagy Kapetanosz a KVSC közelmúltjából. Omraniról viszont süt a francia csatáriskola, Benzema futballozott hasonló stílusban még a lyoni korszakában vagy Luis Suarez a liverpooli éveiben. Az analógiát továbbgondolva, Guima egyértelműen a fellegvári Giroud volt, Cristiannak pedig bármelyik tetszőlegesen kiválasztott spanyol 9-es lehet a megfelelője, Moratától Negredóig.

A csatárok kétharmadának kicserélődése még nem járt volna feltétlenül stílusváltással, de a télen jött Deac, aki a korábbinál jóval magasabb szintű kreativitást hozott a középpályára. Ezzel, és Păun középre húzásával pedig előtérbe kerültek a tizenhatos frontjában történő betörések és kényszerítőzések, valamint megnőtt a tizenhatoson kívüli lövések száma – ezekben pedig Omrani egyértelműen jobb, ráadásul tőle gólpasszok is jöttek.

Bud pedig, aki ősszel centerezésekből lőtte a góljai javát, egyre kevesebb labdát kapott – és mivel a csökkenő számú helyzetei sem mentek be, szemmel láthatóan frusztrált is lett. Pedig felállt védelem ellen még mindig lehetne építeni rá, de például a Viitorul ellen hiába állt be több mint félórára, a csapat nem kereste őt beadásokkal, hanem a már megszokott stílusban próbált eredménytelenül átmenni az ellenfél védelmén. 

Öt meccs van hátra a szezonból és ezzel együtt Bud szerződéséből. Hiába nem találja a gólokat tavasszal, hiába már 32 éves és eléggé egydimenziós csatár, egy jó szerződésre még van esélye – kérdés, hogy ezt melyik csapattól kapja majd meg a nyáron. (A pletykák most éppen a Dinamóról szólnak.) A CFR-nél – a csődvédelem utáni korszak terveit hallgatva/olvasva – legjobb esetben is cserecsatár pozícióból indulna a nyáron.