Nagyon úgy tűnik, hogy a Vasutas klubvezetése nemcsak válságmenedzselésben, hanem hírszerzésben is kiváló. A szövetség licencbizottságának keddi döntése ugyanis megmagyarázza, miért is lett sürgős a klub minél előbbi kivezetése a csődvédelem alól, egyelőre homályban maradó „befektetők” segítségével.

A licencbizottság határozata alapján a 2018–2019-es szezontól kezdve fizetésképtelennek nyilvánított és csődvédelem alatt álló klub nem szerepelhet a Liga 1-ben. Ez pedig azt jelenti, hogy az idei naptári év végéig kell rendezni a tartozásokat, majd megkapni a csődbíróság engedélyét is a normális működéshez. Az új szabályt ugyan jóvá kell hagynia a FRF végrehajtó bizottságának is, ám a korábbi nyilatkozatok alapján a csúcsvezetés is támogatja az ötletet.

Abba most nem menjünk bele, hogyan alkalmazzák majd ezt a szabályt, ha valamelyik csapatnál szezon közben fogy el a pénz, ahogy az a román kluboknál lenni szokott. A Liga 1-et mindeddig elkerülték a visszalépések és kizárások, de ha kiveszik a csődvédelem opcióját, akkor könnyen előfordulhat majd, hogy kevesebb csapat fejezi majd be a bajnokságot, mint ahány elkezdte.

Itt jön a képbe Băgăcean meg a titokzatos német befektető, akiről semmit sem tudni. Állítólag Schwarznak hívják, de ilyet nevű üzletembert mi csak egyet ismerünk: a Macskafogó négy patkánygengszterének menedzserét, Nero von Schwarzot. A német befektetővel kapcsolatban pedig micsoda véletlen, hogy a Klubtulajdonos, Aki Most Csak Szurkolónak Nevezi Magát éppen Németországban kezdte üzleti karrierjét, és a CFR birtoklásának első éveiben gyakran emlegette, hogy a Bundesliga klubmodelljei a követendő példák.

Amennyiben tényleg igaz, hogy a Titokzatos Német Befektető, Akit Lehet Hogy Schwarznak Hívnak, az adósságok felvásárlásával szerzi meg a klubot, akkor a csapat jövője továbbra is valakinek a pillanatnyi szeszélyétől függ majd. Az ilyen embert ugyanis nem Tulajdonosnak, hanem Hitelezőnek hívják (lásd még Roman Abramovics és a Chelsea esetét), aki akkor kéri vissza a pénzét, amikor csak akarja.

Egyelőre csak szándékot látjuk, hogy a klub kikerüljön a csődvédelem alól, a módszerről csak találgathatunk. Iuliu Mureşan nagyon optimista kijelentései alapján már a 2017–2018-as szezonhoz szükséges klublicenc-kérelem leadási határidejére, március 31-ig sikerülhet leírni a tartozásokat, és ebben az esetben már idén nyáron mehet az európai kupákba a csapat, de ebben erősen kételkedünk.

Továbbra is csak az a biztos, hogy semmi sem biztos.