Rendben, a cím tényleg hatásvadász, de mint minden viccnek, ennek is igaz lehet a fele. A téli átigazolási időszak végén a KVSC meglepően aktív volt, és a szerzemények között találjuk Dino Spehart, akinek a neve elsőre nem sokat mond, de ha utánanézünk a srácnak rájöhetünk, hogy van okunk reménykedni.

Az 1994-ben Eszéken született Dino híres felmenővel büszkélkedhet: apja az a Robert Spehar, aki egyrészt nyolcszoros horvát válogatott csatár, másrészt olyan csapatokban futballozott, mint a Monaco, a Club Brugge, a Verona, a Sporting vagy a Standard Liége. Legtöbbet, összesen 4 szezont, nevelőegyesületében, az NK Osijekben játszott, ami az akkor bivalyerős jugoszláv elsőosztályban volt érdekelt. Klubjaiban összesen 270 meccsen 136 gólt lőtt. Dino, akárcsak édesapja, szintén Eszéken kezdte a focit, szépen haladt a ranglétrán, meghívták a korosztályos válogatottakba, játszott a klub ificsapataiban is. Már akkor látszott, hogy nem mindennapi srác, az ifiligákban több, mint 300 találattal keserítette az ellenfeleket.

Az igazi érdekesség itt kezdődik. 2010-ben U16-osként, minden idők legfiatalabb horvát elsőligás játékosaként mutatkozott be a felnőttcsapatban, ahol 20 meccsen két gólig jutott. Azon a nyáron a világsajtóban felütötte a fejét a hír, miszerint Szőr Alkesz a Mánkeszteri Egyesült Botlábúaktól  érdeklődik a fiatal tehetség iránt. A nőről ugye tudjuk, hogy olyan mint egy költői hasonlat. Ha szép, az sem baj, ha nincs semmi értelme. Valahogy így lehet az átigazolási ügyekkel is, mert ha csak egy csapat érdeklődik, akkor nem olyan nagy truváj egy szerződtetés. Nosza, ringbeszállt a Van Gaal vezette Bayern München is a fiatal támadóért, és ők voltak a legközelebb az igazoláshoz, de nekik sem sikerült.

A felnőtteknél való játéklehetőség jobban vonzotta Spehart mint a két nagy klub (később már négy, nemhivatalos infók szerint licitált a Chelsea és az Arsenal is) ifiegyesületei, jobb esetben padja.
Dino némi meglepetésre a Dinamo Zagrebhez írt alá. Klubtörténeti rekordösszeget fizetett érte a horvát kirakatcsapat, egészen pontosan 500 000 eurót, és HÉT éves szerződést kötött vele. Nem vitás, hogy nagyon tehetségesnek tartották. Olyan csapattársai voltak, mint Milan Badelj (ma Fiorentina), Sime Vrsaljko (Atlético Madrid), Mateo Kovacic (Real Madrid), Domagoj Vida (Dinamo Kijev) vagy Andrej Kramaric, a tavalyi angol bajnok Leicesterből, aki most a Bundesliga felsőházába tartozó Hoffenheimban pallérozódik.

De mit is tud egészen pontosan a pályán?

Spehar egy átmenet a 9-es és a 10-es között. Mondjuk úgy, hogy egy középcsatár, aki tud irányítani is, ha erre van szükség. Gyors és nagyon technikás. A horvát utánpótlásra egyébként jellemző, hogy a játékosaik erőnlétileg felkészültek, fizikailag maximum átlagosak és nagyon technikásak. Ennek az arhetípusa Dino, aki 1.76 cm magas és kb. 70 kiló. Gyorsnak gyors, a helyezkedése kiváló, technikailag képzett, az első érintésén még van mit csiszolnia, szerelni vagy embert fogni értelemszerűen nem tud, a passzkészségei közül a rövid és ütempassz jó, a hosszút még meg kell taulnia, jól tud beadni, mindent egybevéve bőven a Liga 1 szintje fölött van.

Hogy akkor miért nem a Bundesligában játszik?

Ez magánvélemény, de szerintem a magas elvárások agyonnyomják. A Sloboda Dlamacija spliti napilap 2013-ban (azaz amikor még csak 19 éves volt) már arról cikkezett, hogy többet vártak tőle, és hogy nem megy neki. 19 éves korában. El lehet képzelni, hogy állandóan apjához, a kor egyik horvát csatárkirályához hasonlítják, ezért milyen magasra tett mércével találkozik mindenhol. Szerintem ez könnyen meg tudja nyomorítani egy kamaszkorból épphogy kilépett fiatalember önértékelését. A munkamoráljával nincs gond és nagy botrányokról sem olvastam, bár az igaz, hogy horvátul ugyanannyira tudok, mint szanszkritül.

Természetesen nem kell elájulnunk Spehartól, a Vasutasnál (most is) van még olyan játékos, akit elitklub igazolt le pályája elején. Ott van Gomelt, akit a Tottenham Hotspurs szerződtetett anno. Utána néztem a Tottenhames fórumoknak, és ha a szóbeszéd igaz, akkor azon a nyáron négy horvát játékost figyeltek: Ivan Perisicet (jelenleg Internazionale), Renato Kelicet (Craiova), Vrsaljkot és Gomeltet.

A srác még mindig nagyon fiatal, kereken egy hete töltötte a 23-at, és az RNK Splittől előrelépés neki a KVSC, tehát motivációs gondjai sem lesznek. Ha bebukjuk ezt az igazolást és végképp elkallódik, akkor nincs baj, nem került semmibe, ha viszont beválik, könnyen lehet, hogy jó pénzt kapunk érte és nagyon magasra jut.

Felhasznált források: 

https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_%C5%A0pehar

http://www.spurscommunity.co.uk/index.php?threads%2Fhaha-yet-another-croatian.71517%2F

http://www.slobodnadalmacija.hr/sport/domaci-nogomet/clanak/id/191201/gdje-je-nestao-dino-spehar

http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1332459/Alex-Ferguson-fights-Bayern-Munich-Dino-Spehar.html

https://www.klix.ba/sport/nogomet/dino-spehar-u-pregovorima-sa-sarajevom/170112099