kupa2010Gyülőlöm Bukarestet. Kolozsváriként, erdélyiként, magyarként és sportrajongóként egyaránt. Gyülőlöm a nagyképű hatalmi gőgjét, az arroganciáját, központosított harácsolását, a médiája melldöngető szolgalelkűségét, a háttérben folytatott mocskos kis balkáni játékait. És örülök, akárhányszor csak borsot lehet törni az orra alá. A kupadöntő egy újabb remek alkalom erre.

Nyolc év alatt ötödször játszik kupadöntőt a Vasutas, de kissé meglepő módon most először bukaresti csapat ellen. Naná, hogy pont Bukarestben. Nem azért épült meg a Naţional Aréna, hogy a szövetség máshol is rendezzen fontos meccset. Szegény focibürokraták alig bírtak magyarázkodni, amikor márciusban kénytelenek voltak Kolozsvárra hozni egy válogatott meccset. Nem számít.

Mint ahogy nem számít az se, hogy Conceicao eddig veretlen a Román Kupában (7 győzelem, 3 döntetlen), vagy hogy a CFR még nem vesztett kupameccset a Dinamo ellen (2 győzelem, 1 döntetlen). De az sem számít, hogy Toni még sosem nyert Rednic ellen (1 döntetlen, 2 vereség). És az sem fog számítani, hogy gyakorlatilag idegenben lesz a meccs, még ha elméletileg semleges pályán is.

kupastat

Ekeng tragédiája miatt ez a meccs az idegekről fog szólni. Arról, hogy ki hogyan tudja feldolgozni a történteket, milyen érzelmeket, hatást vált ki belőle a gyász és a fájdalom. Ki elég kemény ahhoz, hogy ne roppanjon össze, hogy a bizonyítási vágy ne váljon görcsös tehetetlenséggé. A nyomás egyértelműen a Dinamón a nagyobb, ők vesztették el egy társukat, ráadásul Rednicnek ez az utolsó meccse a csapatnál. Valamit fel kell mutatnia, mert a bajnoki negyedik hely a keretet nézve nem rossz eredmény, de a klub hagyományait tekintve már kudarc.  

A CFR bajnoki programját felborította a halasztást, hiszen a klub feleslegesen áldozta be Petrolul elleni meccset. Ugyanakkor a kérdőjelek nálunk alig vannak, egyedül a Mureşan vagy Goian, illetve a Gomelt vagy Filipe döntéseket kell meghoznia Conceicaónak. (Szerintem Goian és Filipe, de ez magánvélemény.) Lélektani szempontból pedig azt kell feldolgoznia a csapatnak, hogy itt bizony a rendezők csak egy mellékszerepet osztottak rá – bár az esélytelenség ebben a szezonban többnyire jó eredményeket szült. És hát a Piros Pincsik ellen is hagyományosan jó szokott menni.

Kell nekünk az a kupa. Hiába nem mehetünk idén nyáron sem Európába, egy trófea mindig jól jön. Egy ilyen hektikus szezon végén, amely során a kapzsi tulajdonos passzivitása állandó bizonytalanságban tartotta a pályán tisztességesen teljesítő játékosokat, megérdemli a kupát a csapat. Hozzuk csak el szépen a gyűlölt Bukarestből.      

Bónusz: a jeles alkalomból felélesszük a tippversenyek rég elfelejtett hagyományát, és arra biztatjuk a Tisztelt Asztaltársaságot, hogy kommentben jósolja meg a mérkőzés végeredményét és gólszerzőit. Kupamérkőzésről lévén szó, a 90 perc utáni eredményt kell eltalálni. A győztest természetesen díjazuk is. A pontozás az alábbiak szerint zajlik:
7 pont – a pontos eredmény eltalálása
5 pont – a győztes és a gólkülönbség eltalálása
3 pont – a győztes eltalálása
1 pont – az egyik fél gólmennyiségének eltalálása
+ 1 pont – minden eltalált gólszerzőért