petrolul_cfr_ene…mondhatná a hithű muszlim, hiszen nekik – éppen a héberektől és a keresztyénektől való megkülönböztetés céljából – pont a pénteket jelölte ki Mohamed próféta a pihenésre. Ehhez képest a pénteki Petrolul–CFR mérkőzés egyetlen gólját éppen egy francia-marokkói muszlim játékos lőtte.

Az várható volt, hogy Toni mester a KVSC második sorával lép pályára. Amikor azonban a Digisport képernyőjén megjelenő csapatösszeállítást megláttam, az az érzésem támadt, hogy Plojest felé menet a KVSC autóbusza az alkalmira várakozók közül is felvett néhányat, és egy közülük tévedésből a kispadon landolt. A meccs elején ugyanis – ejsze tévedésből – a KVSC-cserék között valami Gutierrez vagy hasonló nevű játékos is megjelent, noha nálunk raktáron ilyen nincs. Aztán a honlapon már kijavították a tévedést, így nem fogjuk megtudni, kit sikerült átkeresztelni.

Camora helyét a balhátvéd poszton a jobblábas Túlóra Lopes foglalta el olyanformán, ahogy Benedek Elek A bátyám lakodalma című meséjében olvassuk: „A nyakamba vetek egy átalvetőt, felviszek a híjúba három tarisznyát, lehozok egyszerre kilenc zsák búzát, kiviszem nagy frissen az udvarra, felhajítom a kilenc zsák búzát a szekérbe, azzal hátraszaladok az istállóba, elévezetem az ökröket. De hát egyik sem talál a régi helyére. Jól van, sebaj! Fogom a csást hócból, a hócbelit csából, s úgy éppen jól talált.” (A gyengébbek kedvéért: a jobboldali ökröt a baloldalra, a baloldalit a jobboldalra fogta be).

Igen ám, de a mese úgy folytatódik, hogy „próbálom a járompálcát, s hát az sem talál a helyére. Az egyik járomba dugom a kötőrudat, a másikba a lapát nyelét, s hát így éppen jól talált.” Na, ez viszont nemigen jött bé Toni mesternek. Tett ő a járompálca helyére kötőrudat, lapát-, seprű- meg ostornyelet, kötőtűt, sőt még fogpiszkálót is, de a szekér csak nem akart menni. A fiúk már az előző meccsen is csak egy gólt mertek rúgni fejenként, mert tudták, hogy a második találat után egyből lekapja őket a pályáról. Szerintem rettenetesen irigy lehet a mesterhármasozókra: nincs kizárva, hogy még kisiskolás trauma eredményeként maradt vissza nála ez a szövődmény (a fene a portugál iskolapszichológusokba!). Mindegy, szóval a fiúk most aszonták: rúgjon a fene gólt ezen a hol esős, hol verőfényes pénteki délutánon, ahol csak az ördög nem alszik, mert újfent veri a feleségét. (Újfent a gyengébbek kedvéért: nálunkfelé, ha napsütés közben elered az eső, aszongyák: az ördög veri a feleségét). Szóval, Plojesten még a fű se nőtt, pedig volt hozzá eső és napfény bőven…

Abdellah Zoubir

Na de kiderült, hogy nemcsak az ördög nem aludt a pénteki meccsen, hanem a vallásához mérten megengedhetetlenül mozgékony Zoubir sem. No persze ő is csak a 24. percig igyekezett, aztán miután sikerült egy félig takarásos helyzetből Vâtcă kapujának bal sarkába röpítenie a labdát, szépen visszafogta magát, nehogy aztán Mekka felé fordulva mekkábuljon a szent nap megszegéséért a Kába-kő irányából kiosztott mennyei pofontól.

Nem mondom, a fiaink is próbálkoztak, de mindenki úgy volt vele, hogy hadd legyen a plojestieknek is jó napjuk. Arról nem is beszélve, hogy a péntek tetejébe még újhold is van. No „de Felsék tudja, hoty nem vagyunk babonásak és fütyülünk a varáslatra, mert Limában asz inkák főpapja adott egy amulettet ilyesmi ellen” – parafrazálhatnánk Fülig Jimmyt. Nem kellett ide se „varáslat”, se amulett, se járompálca, se kötőrúd, se vendégoldal, se lőcs, se bikacsök: egy vékonyka, nyeszlett, sunyi, ócska kis gól is megtette volna. De ha nem jött, ott es jól van – mondaná nagyapám. Legalább nem voltunk ott, s így nem áztunk meg.

Így játszotok ti (most komolyan: jegyeket is adjak? Így, péntekről szombatra virradó éjjel?)

petrolul_cfr1Vâtcă 8 A gólnál esélytelen volt (a labda takarásból érkezett, ha kezdettől fogva látja, ejsze elérte volna), de volt két bravúros mentése.
kicsi_sargalap Dani 6 Tologatta a labdát, amennyire tudta, de ez nagyjából a teljesítményének a 75%-a. Szóval nem éppen az igyekezettől sárgult be.
Goian 4 A 45. percben úgy vette el tőle a labdát Astafei, hogy csak nézett utána, mint a járomba fogott (szürke)marha. Szerencsére a vallásáról ismét megfeledkező Zoubir lövését Vâtcă kiütötte.
Tînc 5 Hát Lariehoz képest ő is csak fogpiszkáló a lőcs helyén…
Tiago Lopes 6 Vagy túlóra, vagy nem. Még baloldalról is igyekezett hasznos beadásokkal szolgálni. Néha volt kinek, néha nem. Emlékezetes megmozdulása a pálya szélén volt: elegánsan mellbe lökte az ellenfél edzőjét, Ganyé Janit (Ionel Gane), aki eléje állt, hogy Lopes ne tudja gyorsan felkapni a kigurult labdát és elvégezni a bedobást, mert a plojestiek még nem zártak vissza védelembe. A megregulázott edző majdnem nekiesett Tiagónak, aki vissza se fordult. Ganyé Janit végül a bírónak kellett rendreutasítania. Igazi regáti, Dzsidzsi Békalé uraság szívét melengető jelenet volt.
Gomelt 5 Petrucci posztján fogpiszkáló a vendégoldal helyett. Hogy pl. Murihoz képest mi, arról hadd ne meséljünk…
kicsi_sargalap kicsi_le Ene 4 Na gyere, fiam, itt a labda. Nézd má’, megint elgurult! Mondtam, hogy legalább a szemed rajta legyen!
kicsi_fel Félidőben Filipe 4. A frizurája most is kifogástalan volt, de az még nem elég az átmenő osztályzathoz. Igazán jöhetett volna helyette Veres Szilárd…
kicsi_le Nouvier 6 Jó ideig úgy játszott, mintha meg volna sértődve amiatt, hogy pályára állították, mintegy jelezvén, hogy ő a B-csapathoz tartozik. Azt hiszem a szpíker valahol a 28. perc táján ejtette ki a nevét először. A második félidőben mégis volt néhány jó beadása, amelyből kettő is gólpassz lehetett volna: egyik Cristian Lopeznek, a másik Belecknek. Na de pénteken? Újholdkor? Az inkák amulettje nélkül?
kicsi_fel A 69. perctől Păun 5. A legemlékezetesebb megmozdulása az volt, hogy a vége felé lebicegett a pályáról. Reméljük, csupán rándulásról, nem pedig a sérülés kiújulásáról van szó.
kicsi_le Negruț 5 Vagy nincs még formában, vagy ő is kacérkodik az Európában egyre erősödő muszlim vallással: nem szakította meg magát, noha a 16-os széléről elvégzett szabadrúgása a forduló gólja lehetett volna (feltéve, ha kapura megy). Ejsze én is híres kapus lettem volna, ha 1984-ben Olaszteleken kivédem a vargyasi pajtások tizenegyesét…
kicsi_fel Félidőben Beleck 5. A labdát meg tudta tartani most is, de az alapsebességének köszönhetően hamar belejött a meccs „ritmusába”. Nouvier kitűnő beadását elég hanyagul fejelte mellé.
Vitor Bruno 5 Nemcsak a szemébe lógó, szépen fésült haja zavarta, hanem időnként a labda is. Néha úgy rúgta el magától, hogy azt már-már beadásnak lehetett nevezni.
Cristian 6 Használható labdát nemigen kapott, pedig mindkét szélen és középen is szaladt érte, hátha észreveszik. Az eseményszámba menő fejesgóltól a kapufa fosztotta meg. Ejsze egy milliméterrel vastagabbra esztergálták a plojestiek…