playoffElőbb a fuck off, aztán a play-off – jellemezte a rájátszást Rátgéber László, a legendás kosárlabdaedző. Hát most mi is kipróbálhatjuk az Amerikából importált műfajt, bár annak gyilkos kegyetlenségén sokat enyhített a focira alkalmazott változat.  A jósolgatás után röviden beharangozzuk a szezon negyedik jászvásári látogatását. 

Az biztos, hogy ember legyen a talpán, aki akár a felső-, akár az alsóházban megtippeli a végső sorrendet. Talán a két kiesőt a legkönnyebb megjósolni, de az osztályzós 12. helyezettet már jóval nehezebb. Mivel minden csapat / játékos / edző / vezető először van ilyen helyzetben, képtelenség kitalálni, ki hogyan fog reagálni erre a valamivel több mint két hónapba tömörített, de ugyanakkor mégis teljesen új szezonra. Úgyhogy most is csak a pillanatnyi (első három tavaszi szezonban látott) formából és keretek erősségéből tudunk kiindulni.     

Felsőház

1. Pandurii (24 pont) – a sportpénzekkel a jelek szerint nagy bajok vannak Târgu Jiuban, az elmúlt két évben Európában is vitézkedő kosárcsapat már összeomlott, de a foci kitart. A „csakazértis megmutatjuk” mentalitás sokat érhet, az elmúlt hetekben ők játszották a leghatékonyabb focit.

2. Dinamo (24) – Rednic csapata elsősorban a kicsik atombiztos leverésének köszönhetően áll ilyen jól, viszont a riválisoknál nyugodtabb háttere van.

3. Astra (25) – Budescu nélkül nincs vezérük, a tavasszal megszerzett 5 pontjukból nagyjából hármat a szerencsének és a szívósságuknak köszönhetnek. Şumudică eltiltása azt mutatja, hogy így is félnek tőlük, nagy kérdés, hogyan oldják meg a pótlását.

4. Steaua (23) – amit Reghe nappal felépít, Gigi este két tévés hőbörgésével lerombolja.

5. Viitorul (23) – kezd kipukkadni a Hagi-lufi, az élet-halál meccseket még szokniuk kell.

6. ASA (19) – Vásárhelyen azt pletykálják, hogy Mutu marad az edző, csak hoznak mellé mutatóba egy Pro-licences figurát.

Alsóház

7. CFR (14 vagy 16) – Toni mester színtelen-szagtalan biztonsági focija akár jól is jöhet az életükért küzdő csapatok ellen. A keret erőssége miatt szinte kötelező megnyerni a felsőházat, bár egy kupagyőzelem esetén megbocsájtjuk a nyolcadik helyet a fiúknak.

8. Iaşi (19) – nehéz lesz kontrafocit tolni ebben a mezőnyben, de játékerőben és összeszokottságban verik a többieket.

9. Craiova (16) – pont a legfontosabb húzóemberek (kapus + első számú gólvágó) mentek el a télen. A kieséssel így sem lehet gondjuk.

10. Botoşani (13) – látványosan nem megy nekik a góllövés, háromszor kaptak ki 1-0-ra zsinórban, miközben szétlőtték a kapufát.

11. Voluntari (12) – mindent megtesznek a bennmaradásért.

12. Temesvár (13) – a legutóbbi hét meccsükön csak a Petrolult tudták megverni.

13. Chiajna (9) – idén már nem ússzák meg.

14. Petrolul (4) – reménytelenek.

guima_edzesA Vasutas szombat este pont a legnagyobb rivális ellen kezd, ebben a szezonban már negyedszer utazik Iaşi-ba a csapat. A győzelem eddig csak a kupameccseken jött össze, de a morál érdekében jó lenne három ponttal indítani. Hogy Conceicao milyen csapattal áll ki, arról fogalmunk sincs, sok függ attól, hogy Larie lába milyen állapotban van. Nagyjából a Marc – Dani, Goian, A. Mureşan, Camora – Gomelt – Jakolis (vagy Nouvier), Petrucci, Filipe, Vitor Bruno – Cristian kezdőre számítunk.

Fontos, hogy a rájátszás előtt lenullázódtak a sárga lapok, így egy darabig senkinek nem kell eltiltástól tartania. A hét talán legjobb híre azonban, hogy Guima újra edzésbe állt, bár egyelőre csak futó és erőnléti tréningeket végez.