laci_idoAmikor szerda délben négy sétálgató Jagodina-focista jött velem szembe a Magyar Színház előtt, minden eddiginél erősebben belém vágott a felismerés: vége a vakációnak, kezdődik a 2014/2015-ös fociszezon! Nem is akárhogy, hanem egyből nemzetközi kupameccsel, még ha a szerbek elleni Európa Liga-párharc nem is lesz olyan könnyed nyári csemege, mint az örök optimista KEG cimbora jósolja.

A szerb foci rangja mostanában erősen megkopott, jó játékosokat még bőven kitermel ugyan, de csapatokat már nem. Arrafelé manapság egy Crvena Zvezda vagy Partizan számára is siker az EL-csoportkör elérése, a többiek még selejtezős párharcot is ritkán nyernek. Nem véletlen, hogy a CFR a 72., a Jagodina pedig 310. az UEFA klubrangsorában, bár mi ezt a helyezést a másfél évvel ezelőtti BL-menetelésnek köszönhetjük.

Igazából egyetlen dolog szól a szerbek mellett: összeszokottabb csapat, mint a KVSC. A nyári szünetben csak egy játékost vesztettek, a tavalyi házi gólkirályuk, Alekszandar Perics ment el a Toulouse-ba 800 ezer euróért cserébe, és jött helyette a már egy éve klub nélküli szerb-boszniai Vladimir Jovanovics, aki előtte a kínai és a dél-koreai ligában légióskodott.

A rutin még akkor is a CFR oldalán van, ha a BL-hősökből mára csak a két Márió, valamint Rada és Deac maradt, Laci mester pedig újonc az európai kupákban. A csütörtöki lesz a klub 45. európai kupameccse, miközben a Jagodinának csupán az ötödik. Igaz, eddig az EL-ben ment a legkevésbé a csapatnak, a legutóbbi hetet – az Inter elleni dupla mellett a 2009-es csoportkör utolsó öt összecsapását – mind elbuktuk, de hát minden sorozat azért van, hogy megszakadjon egyszer.  

CFR-mérleg az európai kupákban
Bajnokok Ligája                          22        9          3          10        26-29    30
UEFA-kupa / Európa Liga        12        2          2          8            8-20       8
Intertotó Kupa                            10        5          3          2          20-13      18
Összesen                                        44        16        8          20      54-62     56

Legtöbb meccs: Cadú 33, Panin 28, Mureşan 26, Culio 22, Tony 19, Rada 17, Bastos 15, Traoré 14, Dubarbier 13, Camora, Felgueiras 12-12, Nuno Claro, Y. Koné, Peralta, Dani, Kapetanosz 11-11, Anca, Tilincă, Stăncioiu, Deac 10-10.
Gólszerzők: Tilincă 7, Anca 4, Sougou 4, Culio 4, Traoré 4, Y. Koné 3, Kapetanosz 3, Rui Pedro 3, Jula 2, Coroian 2, Florin Dan 2, Cadú 2, Rada 2, Dani 2, Bastos 2, Minteuan 1, Turcu 1, D. Munteanu 1, Trică 1, Luis Alberto 1, Mureşan 1, Dubarbier 1, öngól 1.

Az FK Jagodina a 21. csapat, amely ellen nemzetközi kupameccset játszik a CFR, Szerbia pedig a 15. ország, ahova majd ellátogat. A legtöbbször olasz vagy francia klubot fogtunk ki (3-3), angol, cseh, litván és svájci ellenfél kétszer volt, bosznia, ciprusi, dán, holland, német, portugál, spanyol és török pedig egyszer-egyszer. A Rómával és a Basellel kétszer is összesorsoltak, nem bántuk túlságosan.

Camora azért hiányozni fog

Camora azért hiányozni fog

A párharcra 22 játékost nevezett az UEFA-nál a klub, közülük Camora nem játszhat a Fellegváron, még az Inter ellen kapott piros lapja miatt. Nem került fel a listára az újak közül Joao Paulo, a kapusok között egyelőre teljesen mellőzött Mincă, valamint Păun, Ţârlea és Veres – bár utóbbiak saját nevelésű fiatalként utólag is felírhatók még a B listára. Az edzőmeccseket elnézve igazásból csak egy nyitott kérdés van a kezdővel kapcsolatban: Costea vagy Jakolis?    

A meccs érdekessége, hogy az orosz bírói brigád két tagja már megélt egy emlékezetes csatát a Fellegváron: a meccset vezető Alekszej Nyikolajev alapvonali bíró volt a Braga legyőzésekor, Tyihon Kalugin pedig akkor is partjelző volt, most is az lesz, csak átkerül a kispadok oldalára.    

Az alábbi kezdőkre számítunk:
CFR: Felgueiras – Szusics, Larie, Rada, Tiago Lopes – Muniru, Monroy – Deac, Negruţ, Costea – Ogbu
Jagodina: Djuricsics – Milinkovics, Filipovics, Mihajlovics, Simac – Cvetkovics, Mitosevics, Djurics, Jakimovszki – Arszenijevics, Susnjar.