kalota15Az idei igencsak „finomvegyes” évad egyik záró epizódja újfent családi szomorúsággal tölt el: többen is távoznak a KVSC játékoskeretéből, de közülük mi elsősorban Piccolo, Maftei, Rada és Rui Pedro elengedését sajnáljuk leginkább.

A KVSC-nél Sougou és Bastos eladása óta (nem mintha pont a brazil szépfiút sajnálnánk) folyamatosan megfigyelhető volt a kiadások csökkentésének egyre növekvő tendenciája. A nyár elején teljes gőzzel beindított Rednic-féle csapatszétverésmegújítás eredményezett jó néhány keserű pirulát. Kapetanosz távozása újabb jele volt annak, hogy a kb. 15 millióról 8–9-re csökkentett büdzsét talán még lejjebb is faragnák a Főlegvár pénzemberei. És már le is faragták: így kerül sor a védelem három alapemberének a távozására is.

A fiamra való tekintettel csakis a lengőhajú, mosolygó olasszal kezdhetem. Felice Piccolo jelentette a védelmünk tengelyének biztonságát. Ő, aki eredetileg négy hónapra jött kölcsönbe az Empolitól, és végül négy és fél évet maradt nálunk, hogy – saját szavai szerint – „a KVSC olaszországi követe” legyen, azon néhány játékos kötelékébe tartozik, akik folyamatosan benne maradnak a családunk szerinti KVSC-álomcsapatban. Cadú néha gyakrabban meg-megbicsakló teljesítménye mellett Felice volt az, aki a védekező középpályások mögött középen biztosította az áttörésmentes védelmet. Ahogy a nóta mondja:

Nel blu, dipinto di blu (a kékre festett égen)

Felice di stare lassù (mily öröm odafent lenni) – igen, abban a magasban, ahová Felice szokott felröppenni (Volare!), hogy újfent kifejelje a beadott labdát… Feléje árad a Ricchi e poveri (szegények és gazdagok) dalából az a nem is annyira „piccolo amore”, hanem inkább „grande amore”, amely a focivilággal a főlegvári P2-n szocializálódó tízéves kisfiú szívéből és torkából jelenleg áradni tud.

maftei001Második veszteségünk a sokoldalú Maftei: Rednicet túlélte, de a szezont nem. Laci is nagyon sajnálja a távozását: nem rejtette véka alá, hogy megtartaná a három poszton is megbízhatóan játszó, rutinos druszáját. Ővele kapcsolatban szintén sok szép emlékünk marad, de a 2012-es bajnoki cím megszerzését nagyban elősegítő, a 94. percben a Szeben ellen lőtt fellegvári gólja – kártyanyelven szólva – mindent überel. Olyan jelenet az, amelyről az unokáknak is beszélni fogunk. Ővele igazi Jolly Joker távozik a védelemből, hiszen közép- és jobbhátvédet, sőt középpályást is sikerrel alakított.

Radát elsősorban a jó fejjátéka és a kissé jobb oldalról elvégzett szabadrúgásai tették emlékezetessé. Milánóból hazafelé jövet még mindig emlegettük azt a precízen a jobb alsó sarokba helyezett szabadrúgását, amelyet az Inter kapusa alig tudott szögletre hárítani. „Ha Radának az a lövése bement volna” – ezzel kezdődtek a 2013-as Európa Liga tavaszának kolozsvári kontrafaktuális hipotézisei…

rui_pedroA negyedik a legértékesebb távozók közül az időnként hullámzó teljesítményű, de ugyanakkor emlékezetesen meg is csillanó Rui Pedro. Sok víznek kell még lefolynia a Szamoson, mire a Főlegváron egy Braga szintű csapatot BL-selejtezőben mesterhármassal ütünk ki a ringből. Ez a teljesítmény Ruitól még akkor is dicséretes, ha éppen annak az Betónak, egykori kapusunknak a hálójába juttatta háromszor is a labdát, akinek a BL-szereplést lehetővé tevő hazai bajnoki címet is nagyban köszönhettük. Ugyanakkor ő alkotta Maftei-jal és Deac-kal azt a háromszöget, amely még az idei, sűrű kihagyásokkal ziháló főlegvári gőzmozdony támadójátékát is sínen tartotta.

A többi távozó nevét is megemlíthetjük, és noha nem mindenikük alkotott maradandót a csapatnál, esetükben is fel tudunk idézni valamilyen emlékezetes dolgot. Batin szépreményű, talán többre érdemes, de valahogy nem stabilan bizonyító iparos volt, Maah viszont a 2013. május 29-én lejátszott városi rangadón mesterhármassal írta be magát a klub történetébe, Gabionettára mindig úgy fogunk emlékezni, mint aki mindenkit kicselez, ha van kedve hozzá, de legtöbbször nincs. Úgy a 90 percből 80 percig nincs. Végül pedig még a gólt is önzésből szerző Csanturia egójától búcsúzunk, aki ha pl. Műringyó edző keze alá kerülne, valszeg az Empire State Buildinget kellene öltözőnek kibérelni, hogy kettejük énje valahogyan beleférjen. De mint tudjuk, jó emberek kicsi helyen is elférnek…

Mennek hát a fiúk – mink meg maradunk. A lelátóról az ember szeme végigsimítja a zöld gyepet, és hazafelé bandukolunk – Toldi estéjét parafrazálva – „emlegetvén dolgát azt elment vitéznek”. Arrivederci, ragazzi!