feljutas1Tíz éve már, hogy egy napfényes májusi szombat délben egy teljes futballcsapat játékosai és vezetői a fellegvári pályán térdelve, lélegzetvisszafojtva hallgatták a Kolozsvári Rádió kihangosított közvetítését. Ők már megtették a magukét, megnyerték utolsó csatájukat, de a sorsuk 250 kilométerrel délebbre dőlt el.

Az akkor még fapados régi (ma I-esnek nevezett) tribünön mintegy háromezer néző hallgatta összeszorított fogakkal és ököllel, hogy mi történik Petrozsényban. Ott jó öt perccel tovább tartott a meccs, de a jelenlevők közül sokan úgy érezték, mintha öt óra is eltelt volna.

Petrozsényben minden készen állt az ünnepléshez. A Jiul pontelőnnyel vezetett a záróforduló előtt, csak le kellett volna győznie a Gaz Metant a feljutáshoz. A stadiont fellobogózták, a pezsgőt behűtötték, a bankettet megszervezték. Csak a medgyesiek ellenállásával nem számoltak: 0-0 lett a vége. 

feljutas5A lefújás pillanatában egyszerre üvöltött fel focista, drukker, klubvezető. A két és fél évvel korábban még a létéért aggodó klub 28 szezon után visszatért az A osztályba – Pászkány meglépte az első lépcsőfokot, ráadásul egy évvel járt saját ütemterve elett. 2001 végén, a klub megszerzésekor ugyanis azonnali feljutást ígért a B osztályba, további 3 szezon után élvonalba jutást, ott pedig újabb három idény végén nemzetközi kupaszereplést. A Napoca szállóban hangzott el ez a bejelentés – és gyakorlatilag senki se vette komolyan, mert ehhez hasonlóan nagytörő terveket akkoriban nagyjából naponta jelentettek be nagypofájú klubvezetők.

Hogy a CFR számára mennyire váratlan volt a feljutás, azt Iuliu Mureşan meccs utáni őrült telefonálgatása mutatta a legjobban: az elnök akkor próbált egy vendéglőt találni az ünnepléshez. A vakációra készülő játékosok jó része felpakkolt autóval érkezett a meccsre, hogy utána egyből utazhasson haza. A bulizásra senki sem gondolt.

feljutas6

Fotók: Cantor Zoltán Richard

Utolsó másodosztályú mecsén a CFR 3-0-ra legyőzte a Dévai Mureşult, a gólokat Florin Dan, Pâglişan (11-esből) és Tilincă lőtte. Aurel Şunda edző a Pâglişan – Risztanovics, Aştilean, Băcnean, Goia, Văsâie – Oncică (Gorga, 61.), Mijin (Bozdog, 46.) Florin Dan,– Anca, Tilincă (Turcu, 83.) csapatot küldte pályára az akkor muszáj-meccsnek tekintett, azóta történelmi eseménnyé nemesedett összecsapáson.

Két hónappal később pedig már elsőosztályú meccset játszottak a Gépész utcában: a KVSC 2-1-re nyert a Temesvári Poli AEK ellen. Ezzel elkezdődött a kolozsvári foci legsikeresebb időszaka, amely alatt nyolc serleg került a vitrinbe, Intertotó Kupa-fináléba jutott az együttes, háromszor játszott a Bajnokok Ligájában, győzött az  Olimpicóban és az Old Traffordon. De minden ott kezdődött 2004 május 29-én délben, a pályán térdeplő játékosokkkal…