u_CFR068A hétfő esti 67. kolozsvári derbyről kellene szóljon ez a poszt, de az elmúlt egy hétben történtek miatt inkább a KVSC belügyeiről fog. Az elmúlt héten a blog szerkesztőit lefoglalta a műtét utáni lábadozás, a gyümölcsfa-oltás és Áder János erdélyi túrájának dokumentálása, így csak a beharangozóban tudjuk kivesézni a fellegvári szekrényből kihulló csontvázakat.

A héten ugyanis immár a klub hivatalos képviselői, elsőként Miriuţă, is elismerték, hogy nincs pénz, négy havi fizetéssel tartoznak a játékosoknak. Még szerencse, hogy ezalatt csak három meccset nyert a csapat, azaz prémiukokban csak minimálisan adósodtak el. A játékosok tiltakozása egyelőre kimerült az összetartás visszautasításában, de a klub jövőjével kapcsolatban egyre több a kérdőjel.

(A magam részéről amúgy azt sem tartom kizártnak, hogy Pászkány tudna fizetni, csak nem akar. Régi taktikája, hogy visszatartja azon focisták pénzét, akiktől meg akar szabadulni, hátha sikerül kicsikarni tőlük egy olcsóbb egyezséget a távozás fejében. Ne felejtsük el, nyolc játékos szerződése jár le a szezon végén, közülük Piccolo és Maftei a legjobban keresők közé tartozik a csapatban, de Rui Pedro is szinte biztosan a Top10-ben van.)

Annyi biztos, hogy Pászkány és a klubvezetés saját politikájának rabja lett. A zsoldos ugyanis megszolgálja az árát, amíg időben kapja a pénzt, de ha nincs lóvé, teljesítményt se lehet tőle várni. A CFR pedig akkor tudott sikeres lenni, amikor nagyban játszott, a bajnokság leggazdagabb csapataként költött a sikere. Egy anyagilag borotvaélen táncoló középcsapat menedzselését még tanulniuk kell a kövér Mureşanéknak, egyelőre nem megy nekik. Pászkány low-buget szezont akart, csak közbe azt felejtette el, hogy a keret jó részével még a Bajnokok Ligájára készülve kötöttek szerződést, ahhoz illő feltételekkel.

Visszalőnek a zsoldosok?

Visszalőnek a zsoldosok?

Csapdahelyzet ez a javából, amely választ ad az egész szezont belengő apátiára és hallgatásra is. És most ennek a motiváció-hiánnyal küzdő társaságnak kell megvívnia azt a mérkőzést, amely a vezetés számára mindennél fontosabb. Laci be is vallotta, hogy ilyen körülmények között szinte lehetetlen feltüzelnie a csapatot – miközben a kiesés ellen küzdő, minden meccsét késsel a torkán játszó ellenfélnek éppen a motiváltság a legnagyobb erőssége. Pedig ők is zsoldosok, ráadásul a jóval olcsóbb fajtából, csak éppen időben megkapták a pénzüket.

Hogy végül milyen lesz a játékosok hozzáállása a meccshez, arról fogalmam sincs. A vezetőségnek ugyanis éppúgy fájna az U elleni 22 éves veretlenség elvesztése, mint az esetleges győzelmi prémium hozzáadása az eddigi tartozásokhoz.

Ilyesféle kezdőkre számítunk
CFR: Felgueiras – Maftei, Cadú, Rada, Camora – Djokovic, Monroy – Gabionetta, Negruţ, Rui Pedro – Ogbu. Eltiltva: Piccolo.

U: Veselovsky – Ciupe, Ninu, Abrudan, Târnăcop – Bucşa, Lungu – Kovács, Boutadjine, Borza – Lemnaru.