15181237_10153871590306205_9014469620118809465_nA fenti alliteráció tanúsága szerint Bmiky kollégának is volt önnön, különbejáratú, a szabadalmaztatás küszöbén álló, csaknem defetista babonája. Ezen a minap páratlan eleganciával lett úrrá. Soha jobbkor. Az ügy előzményeihez némi rummal és egyéb hasonló nedűkkel sűrűn kevert racionalitás tartozik. Ezek ugyanis – a megfelelő mennyiségben és vegyítési arányban – blogunk valóban képzett fociszakemberének közvetlen érvelését segítik elő. Természetesen fordított sorrendben: először a racionalitás, azután a rum. Szóval.

Bmiky lefoglal egy asztalt hármunk számára a Magas Molett Életszínvonalhoz (High Háj Lájf) címzett szolid csapszékben, méghozzá minden különösebb élmény vagy nyolc napon túl gyógyuló sérülés nélkül. Eddig tart a racionalitás. Mindazonáltal a még meg sem rendelt rumra gondolva megjegyzi, hogy ez máris rossz jel, mivel a csapat elvesztett minden olyan meccset, amelynek a közvetítését ő ebben a kocsmában nézte végig. KEG barátunk bölcsész agyának sem kellett több: főleg Arisztotelésztől, Bolyai Jánostól és Jules Manfred Harrincourttól származó vaslogikai fejtegetésekkel igyekezett blogtársunkat ésszerűbb álláspontra csábítani, mondván: „Nono, Harrincourt. Nem megőrülni.” Különben is, hová menjünk ebben a rohadt hidegben? Itt a tévé, fűtenek, mindjárt kezdődik a meccs, oszt jóság van. Bmiky a fenti észérvek iszonyatos súlyának dacára azonban határozottan megismétli, hogy ő, a futballszakma precizitásának megtestesítője, jelenleg babonás.

Felcsillan a szemem, és rögtön, kapásból Fülig Jimmyt hívom segítségül, mert a kikötői jámbor bölcsesség talán használ: „Felsék tudja, hoty én nem vagyok babonás és fütyülök a varáslatra, mer Limában asz inkák főpapja adott egy amulettet ilyesmi ellen.” A híres teológus és filozófus Órigenész is gyakran hallgatta Ammóniosz Szakkaszt, az alexandriai kikötő zsákhordó (szakkasz) dokkmunkását, aki történetesen újplatonista volt, puszta passzióból.

De Bmiky kartársban emberemre akadtam, hiszen A megkerült cirkálóról egyenesen Piszkos Fred közbelépésére terelte a szót, és méltán megfelelt nékem emígyen: „Én nem vagyok babonás, és nem hiszek a badarságokban, mert aki minden hétfőn hármat köp kelet felé egy barna kavicsra, azt nem érheti megrontás. Elhiheti hát, hogy itt nem egy antiintelligens focibloggerrel áll szemben. De azért a helyismeretem és kocsmai tapasztalatom alapján kialakult babonám mégis azt súgja, hogy kikapunk ma.”

15179086_10153871590311205_6272073320787368529_n

Lesütöttem a szemem. Szégyenszemre kifogytam a Rejtő-érvekből. Ugyanakkor nálunk úri közösségi szabály, hogy kartársaink rögeszméit és babonaságait rendkívüli tiszteletben tartjuk, feltéve, ha tünetmentesek. Bennmaradtunk hát a söntésben, engedvén, hogy egy üveg rum, egy Hargita sör és egy Baileys együttes erővel törjenek maguknak utat felénk egy tálca tetején a mögöttük lépegető ifjú hölgy kíséretében.

A mérkőzés jóformán még el sem kezdődött, amikor kiderült, hogy Andone mester Dinamójával szemben Laci pontosan az Andone által a 2012-es Bajnokok Ligájában a Braga ellen kitalált húzást alkalmazta: Camorát balhátvédből balszélsővé léptette elő. Mire észrevettük volna magunkat, Túlóra Lopes a szó szoros értelmében dobott egy taccsot (nem ki-, hanem bedobta), Omrani fejjel csúsztatott, János Karcsi pedig beverte az első gólt. A fagyott pálya hangulata számunkra már kicsit engedett. Természetesen addig, amíg a bíró(k) egyöntetű (sőt: önegytetű) hibás döntésével befújták ellenünk a büntetőt – állítólag kezezés miatt. Amit szépen el is puskázott a Dinamo. Oszt most bámulhatják Laurențiu Rus trikóján a barnás színfoltot, azaz szaknyelven a korpusz delikateszt. Ha valakinek egyik szerve nem pontosan ott van, ahol általában lennie kellene, ezt az orvostudomány variatio anatomicának nevezi. A folt alapján esetünkben akkor lehetne kezezésről beszélni, ha Rus jobbkeze a mellkasa jobb oldalából nőtt volna ki. Ez már anatómia, kérem: a Bundásliga anatómiája.

laurentiu-rus2

A csapat játéka nem volt látványos, de nekünk csak az eredmény számított. „Sorsa gólja eldöntötte a találkozó sorsát” – jegyezte meg KEG barátunk, összirodalmi ambícióit megtestesítő, a mondaton átívelő erőteljes alliterációval… A szóviccekkel úgy vagyunk, hogy amit szabad Jupiternek, azt nem szabad az ökörnek. Latinul: quod licet Jovi, non licet bovi. Picit érthetőbben: quod licet jó vicc, non licet szóvicc. De azért örömmel nyugtáztuk, hogy van még poézis a világon, miközben Omrani ollózási kísérlete alig tévesztette el az ellenfél kapuját. Sőt, még passzolt is néha. Lopes volt a csapat legjobbja, Lariét néhányszor lefutotta Rotariu, de részben a társaknak, részben Marcnak köszönhetően, minden komolyabb helyzetet megúsztunk.

Az átok és a babona megtöretésének egyre nyilvánvalóbb bizonyítékát szemlélve, a racionalitás szféráját művészi babérok kedvéért pillanatnyilag elhagyó Bmiky ekképpen jellemezte a végjátékot: „ez már nem is antifutball, hanem egyenesen burleszk”. Kiejtésén érződött, hogy ő – talán Buster Keaton, sőt Chaplin zsenijének hódolva – burlesque-re gondol. Igen, kérem, ha egy tiszteletre méltó racionális ember a tények kényszerítő hatása alatt lemond önnön babonájáról, ahhoz illik minimum ilyen esztétikai magasságokat bejárnia. Íme a vörös kutyák hazájában aratott 2-0-ás győzelem felette igen nagy haszna. Melyhez most már a babonájától valóban megszabadított mester egyéni értékelőjét is elolvashatjátok. Hajrá KVSC!

Marc 7 Már másfél éve eljött a Dinamótól, de a kapufákkal jó barátságban maradt.
Tiago Lopes 8 A csapat legjobbja, hátul fontos mentések, elöl remek beadások.
Larie 6 Sebességben nem tudta felvenni a versenyt Rotariuval, ezért elég óvatosan játszott.
Horj 6 Akkor érezte jól magát, amikor ívelgetett a Dinamo.
Peteleu 7 A szokásos iparosfociját egy okos gólpasszal fejelte meg.
kicsi_sargalap L. Rus 5 A csapat verőembere volt, a labdát és az ellenfelet is szorgosan rúgdosta.
Filipe 5 Túl sokszor próbálta dajkálni a labdát, kevés sikerrel.
kicsi_gol kicsi_le Sorsa 7 Végre nem csak a szélen futkározott, hanem bejött középre, helyzetbe került és gólt lőtt.
kicsi_fel A 72. perctől Nouvier 6. A végjátékban felpörgette a támadásokat.  
kicsi_gol kicsi_le Juan Carlos 6 A pálya nem igazán feküdt az ő tehnikás focijának, de a gólja meghatározta a meccs képét.
kicsi_fel A 62. perctől A. Mureşan 6. Elméletileg a középpályára jött be, de igazából ötödik védőt játszott.
Camora 5 Kicsit idegenül mozgott a balszélső helyén, ritkán tudott beindulni.
kicsi_le Omrani 6 Nem tudta megtartani az előrevágott labdákat, de a gólpassza mellett volt két szép lövése is.
kicsi_fel A 81. perctől Roman. Agresszív letámadással mutatkozott be, ennyi idő alatt is kétszer helyzetbe került.