kilimanjaroA válogatott-szünetet használjuk ki arra, hogy hírt adjunk a KVSC újabb csúcsra töréséről. Ezúttal azonban egy konkrét fizikai csúcsról van szó, a távoli Afrikában, melynek neve: Kilimandzsáró.

Írásban nem vetekedhetünk Ernest Hemingway A Kilimandzsáró hava című novellájának színvonalával. Az abból készült filmben szereplő Gregory Peck és Ava Gardner színészi alakításaival még kevésbé. Mindazonáltal örömteli kötelességünknek tartjuk, hogy beszámoljunk a nemrég útnak indított kezdeményezésről. A klub ugyanis – nem kis mértékben a lelkes KVSC-szurkoló és üzletember, Gorbai Attila szorgalmazására (akinek lelkesedése kulcsfontosságú szerepet töltött be a fiam és jómagam mindmáig gyógyíthatatlan „KVSC-fertőzésében”) – nemrég bekapcsolódott az I have a brick in Kenya, azaz Téglám van Kenyában című, 2010 óta működő akcióba, amely a Blythswood és a CE keresztyén szervezetek kezdeményezéseképpen lehetővé tette Kenyában a Sargy Nevelési Központ létrehozását. A magyarországi és romániai támogatással működő létesítmény immár kb. 100 gyermek oktatását és nevelését teszi lehetővé.

A további tervek között a projekt kiszélesítése szerepel: mivel a központ helyszínén, a Rusinga nevű szigeten a lakosság 40%-a HIV-fertőzött, továbbá a malária és a tífusz is állandó veszélyt jelent, a gyermekek általános életkörülményeinek javítására fejenként havi 15 (évente 180) eurót kívánnak összegyűjteni, amely napi két étkezést, iskolai egyenruhát, tan- és sporteszközöket biztosít egy-egy gyermeknek, sőt fedezi az oktató tanárok javadalmazását is. Mivel az iskola már túl kicsinek bizonyult az oktatásra jelentkezők számára, szükségessé vált az újabb osztálytermek építése. Az osztályokra pedig – mint tudjuk – komoly szükség van. Fülig Jimmynek erről egy ügyvéd kollégája mesélt, mire az inkognitó nevű viseletben lévő St. Antonio herceg meglepetten megkérdezte:

– Maga ügyvéd volt?!
– Nem. Az ügyvéd volt vizsgálati fogoly. Ő mondta, hogy a társadalom olyan izé… különféle iskolaszerű dologból áll – válaszolta Fülig Jimmy.
– Osztályokat mondott, nem? – kérdezte a herceg.
– Igen. Osztályok vannak a világon az ügyvéd szerint. Egész jó hasonlat, mert néha valamelyik sétatéren az ember csakugyan úgy érzi magát, mintha osztályban lenne: ül egy padon, és nem tanul semmit…

A különbség Fülig Jimmy társadalom- és osztályelmélete és a rusingai központ között az, hogy az utóbbiban nemcsak ül az ember, hanem tanul is. Ennek pedig komoly következményei vannak, hiszen a tanulásból tudás lesz, a tudás hatalom, a tudomány művelése pedig hatalomgyakorlás. A hatalom gyakorlása pedig felelősséggel jár, amint azt nemcsak St. Antonio, a Boldogság-szigetek uralkodója tapasztalhatta, hanem – reménység szerint – a Rusinga-sziget egyre több nebulója is érezni fogja, mire felnő.

kenya1

A klub sportfelszereléseket ajándékozott a Sargy iskola diákjai számára, amelyen szerepel mind a CFR-logó, mind pedig a Sargy Stars felirat. A projekthez bárki csatlakozhat, a fenti linken bővebb infó is található. A bennünket közelebbről érintő eseményről pedig Attila barátom személyesen számolt be: ebben a hónapban a projekt keretében nemcsak meglátogatják az iskolát és igyekeznek elősegíteni az iskola kibővítési munkálatait, hanem a kezdeményezés népszerűsítése céljából – részben Teleki Sámuel nyomdokain haladva – megmásszák a Kilimandzsárót is. 5895 méter nem tréfadolog, még vízszintesen sem: ilyen csúcsokon még a KVSC is ritkán jár. Ha a szurkolói sikeresen megmásszák a hófödte csúcsot, akkor 2016 októbere a KVSC-szurkolók számára nemcsak Mindszent és Magvető hava, hanem kétszeresen is „a Kilimandzsáró hava” lesz. A csúcson készülő felvételt pedig minden bizonnyal legalább akkora becsben tartjuk majd, mint Berci gólját az Old Traffordon vagy a Sougouét Bázelben. Hajrá, fiúk! Lélekben veletek vagyunk és várjuk az újabb híreket!