lastminuteNem az a szokatlan, hogy egy nyári átigazolási időszakban elveszít négy jó játékost a csapat, hanem hogy mindezt alig 24 óra leforgása alatt. Persze a transzferidőszak végén mindenütt ezerszeresen felpörögnek az események, és igazából az volt a meglepő, hogy a klubvezetés az utolsó pillanatig kivárt értékei piacra dobásával.

Szurkolói szemmel rettenetesen dühítő, de a kőkemény piaci logika miatt fájdalmasan szükséges lépésekről van szó. Kivéve Guimát, akinek az esetében alighanem visszavonulásról beszélhetünk, a térde idén 3 meccset és 91 percet bírt. A másik három játékosért viszont kapott öszesen 1,3 millió eurót (médiainfo) a klub, ami a tévés bevételekkel együtt már nagyjából fedezi a szezon költségvetését. Mivel a tulajdonos, aki már csak szurkoló, elvárja a klubtól, hogy kitermelje a költségvetést, miközben az adósságok miatt az európai kupszereplés ki van zárva, marad a focistákkal való kereskedés. És ezt azért kicsiben, de jól csinálja Mureşan és/vagy Zăvăleanu: a spanyol harmadik ligából ingyen kikukázott Cristian egy év múlva félmilliós bevételt hozott.

Akinek leginkább fájhat most a feje, azok a szurkolók és legfőképpen Miriuţă Laci. Az alapszakasz negyedénél gyakorlatilag át kell szerveznie a csapatot, miközben a négy távozó helyére kapott egy rutinos játékos mellett két 20 éves gyereket. Annyit azért érdemes észrevenni, hogy a klub kizárólag támadókat dobott piacra, a védelem egyben maradása azért nagy segítség lehet Lacinak.

guima1

Jellemző, hogy egy-egy játékos távozását nem a klub komunikációs felületeiről vagy valamely vezető bejelentése alapján, hanem az új csapatától (köszönet Luis asztaltársnak!) vagy éppen a játékos közösségi oldaláról tudjuk meg. Bár a Guima esetében ez cseppet sem meglepő. A hórihorgas portugált tavalyi térdműtétje miatt már a nyár elején is csak próbaidőre marasztalták, ezért a szerződésbontása bármilyen fájó, nem meglepő. Ilyen sérülékeny játékos, 30 évesen komoly csapathoz már aligha kerül, ha egyáltalán tudja még folytatni pályafutását. Nemcsak a játéka fog hiányozni, hanem a közvetlensége is: nála profibban egyetlen CFR-játékos sem komunikált, érdemes megnézni a Facebook-profilját: rendszeres, közvetlen, angol és portugál nyelvű posztjai az elmúlt két év értékes lenyomata.

De focistaként is hiányozni fog, remek csapatember, a többieket önzetlenüll kiszolgáló, a padról is remekül beszálló centert ismertünk meg benne. Tadé sokat köszönhet neki a gólkirálysága ügyében, kettejük közt remek volt az összhang. Az első szezonja pazar volt, azóta viszont alig hét meccsen tudott játszani, de mindkét nyitófordulóban szerzett gólt. És ne feledjük: a CFR mindeddig utolsó európai kupagólját szerző embertől búcsúzunk.

jakolis1

A nap legérthetetlenebb üzlete Jakolis, főleg a vevő oldaláról nézve. A Steli elég jól el van eresztve jobbszélsőből (Popa, Enache), bár Zsizsi szerint a horvát gyerek hátvéd… 😀 Az viszont pont az a leglyukasabb poszt most a juhoknál, amelyet idén eddig is rendre máshonnan átvezényelt játékosokkal (Enache, Tamaş, Aganovic) oldottak meg.

Az biztos, hogy a Laci játékstílusa miatt szakmailag talán Jakolis a legérzékenyebb veszteség lenne, bár Laurenţiu Rus érkezésével már két olyan játékosa is van, akik jobbhátvédet és jobbszélsőt is egyaránt tudnak játszani. Csakhogy sebességben és gólerősségben sem Rus, sem Túlóra Lopes nem veszi fel a versenyt a fürge kis horváttal.

cristian1

Cristian viszont eddig a legjobb üzlet, bármennyire is fognak hiányozni a góljai. A Lens tökéletes hely számára, a Ligue 2 egyik topcsapata nagyjából hasonló szinten szokott játékost venni. Tegnap nagyon aktívak voltak, a mi spanyolunk mellett alig pár óra alatt vettek még egyiptomi, belga és burkina fasói játékost is. Itt a legnagyobb gond az, hogy csatárposzton egyedül Bud maradt, aki egyrészt hangulatember, másrészt nem 90 perces játékos.

A két új fiúról sokat nem tudunk, Chiriţănak már van 8 első ligás meccse a tavaly tökutolsó Petrolulnál, Sîrbu viszont a Liga 2-ben sokkal inkább játékban volt az előző szezonban. Ami a legfontosabb: mint a ketten U21-es szabály hatálya alá esnek.  

chiritaAlexandru Cătălin Chiriţă

Született: 1996 június 24., Ploieşti
Állampolgárság: román
Poszt: támadó középpályás
2014-ig Dinamo II
2014–2016 Petrolul 10 meccs / 0 gól

 

sirbuCosmin Sîrbu

Született: 1996 március 23., Újmoldova
Állampolgárság: román
Poszt: védekező középpályás
2015-ig Nagyváradi Bihar FC
2015–2016 FCM Nagybánya