cadu4Amióta kiderült, hogy a Vasutas korábbi kapitánya a Rapidnál próbál szerződést kapni, az internet KVSC-rajongó népe szinte egy emberként kérdezi: de miért nem hozzák/hozzuk vissza inkább a Fellegvárra? Megpróbáljuk megindokolni, aztán lehet vitatkozni.

Kezdjük talán azzal, mi szólna Cadú leigazolása mellett? Nagyjából egyetlen dolog: ő egy klublegenda. Fénykorában a Liga 1 egyik legjobb hátvédje volt, igazi tökös vezéregyénisége a csapatnak. 

Csakhogy van egy rossz hírünk: jóval több érv szól ellene. Vegyük őket sorra:

# Cadú egy 34 éves játékos, aki már a portugál másodosztály 11. helyezettjének sem kellett. Február 21-e óta egyetlen meccset sem játszott.
# Az, hogy a Liga 1 legcsóróbb csapatánal, a csőd szélén táncoló és az indulási jogában sem biztos Rapidnál próbálkozik, azt mutatja, hogy jobb ajánlatai nem nagyon vannak. 
# Ugyanazon a poszton játszik, mint az előző szezon legjobb CFR-játékosa, Ionuţ Larie. Cadú az előző szezonban +2-es plusz-mínusz mutatót ért el a Gil Vicentében, Larie +26-ot a CFR-ben. Egyikük sem játszott soha bal oldali belső védőt, szóval nehéz őket együtt elképzelni a pályán.   
# Tartaléknak luxus lenne leigazolni őt, középhátvéd bőven van a keretben, főleg ha a két fiatalt, Horjot és Csíkit is beszámítjuk. 
# Cadú évekig a CFR legjobb fizetett  játékosa volt, különböző források 30 és 60 ezer euro közé tették a havi fizetését. Ennyit ma már biztos nem kérne és kapna meg, de nem is az a fajta, aki aprópénzért játszana.
# Felborítaná az öltöző egyensúlyát. A mai CFR vezérei Camora, Petrucci és Larie, mellettük Cadú egója könnyen konfliktushelyzetet teremtene. 

Cadú a CFR után:

2014 AEL Limasszol 14 meccs / 2 gól
2015/2016 Gil Vicente 48 meccs / 7 gól

Egyetlen esetben lenne érdemes megfontolni Cadú szerződtetését: amennyiben Lariét eladja a klub. Mivel egyelőre Zăvăleanu a góré, aki számára a bevétel a legfontosabb, ez nem kizárható, ugyanakkor nem tűnik annak a nosztalgiázó típusnak, aki csak a múlt érdemire való tekintettel szerződtetne egy játékost, főleg, ha a futballista gyakorlatilag levezetni jönne. 

cadu_gilvicente

Összegezve: kösz Cadú, de ez már nem a te csapatod. De azért szívesen meghallgatjuk az Tisztelt Asztaltársak véleményét is a témában, kommentben és szavazatban egyaránt.   

KEG megjegyzése:

Kár lenne lerombolni a klublegendát, amiért tisztességgel megdolgozott portugál ikonunk. Márpedig Cadú leigazolása jelenlegi formájában sajnos jó eséllyel ezzel járna. Lehet neki állást ajánlani a szakmai stábban vagy az adminisztrációban, de a pályán már nem biztos, hogy hasznára tudna lenni a csapatnak. A KVSC színeiben játszott utolsó idényében is szemmel látható volt, hogy a sebessége megkopott. Sajnos ilyen kegyetlenül repül az idő vasfoga felettünk. No meg megvolt már a búcsúposztja, ami járt is, de én újat már nem írok neki. A csúcson kell abbahagyni. Ez közhely, de tökéletesen illik a mi Cadúnkra.

McPásztori kiegészítése:

Szerintem éppen klublegenda jellege miatt sem kellene Cadút visszahozni. Jobb, ha úgy marad meg mindenki emlékezetében, mint pl. a sorsdöntő büntetők sikeres elvégzője, akinek az utolsó évad(ok)ban voltak komoly tévedései/túlkapásai is. Félő, hogy az esetleges visszahozatala (és a megjósolható csökkent teljesítménye) nyomán a jó híre nem növekedne, hanem csökkenne. Inkább maradjon meg mindnyájunk jó emlékezetében, amely a szépet még inkább szépíti, a kevésbé szép dolgokra pedig fátylat borít. Annál is inkább, mivel Cadú is egyre inkább hasonlít Lindnerre, a kövér baritonistára, aki a Vesztegzár a Grand Hotelben című Rejtő-regényben száll alá az emeletről. „Világhírű hangjából ma már csak a fele van meg: a világhír.” Jobb ha Cadú világhírű büntetőinek is ez a kellemesebb első fele marad meg. Inkább találkozzunk vele valamilyen nosztalgikus klubeseményen. Mindenki jobban jár.