szabadlab

A Bundásligában új divat kezdett elharapózni. A témához egyáltalán nem konyító szakemberek szerint a catenaccio rendszerének bevezetése óta ez a 21. századi foci legeredetibb védelmi vívmánya. Rántsuk le a leplet arról, amit a korlátlan lehetőségek országában a foci terén is megvalósulni látszik.

A támadók nyerik a meccset, de a védelem nyeri meg a bajnokságot – ez a futballszakértők komoly hányadának filozófiája. A tökéletes védelem kialakítása a siker kulcsa tehát. Ha az ellenfél játékosa a kapu felé közelít, netán arrafelé röpítene egy kósza labdát, mindig akadjon egy szabad láb a védők lábai között, amely útját állja a játékszernek. Ez a szabadlábon védekezés ősi dák, sőt római alapelve.

No, ezt az alapelvet vették komolyan a román futballban. Mindazonáltal, mint minden új rendszer esetében, úgy ebben az esetben is akadnak apró bakik az alkalmazás körül. A szabadlábon védekezés elvét ugyanis nemcsak a pályán és nemcsak a játékosok kezdték alkalmazni, hanem a klubtulajdonosok és szponzorok is. Dzsidzsi Békalé úr és a holdudvarához tartozó illusztris személyiségek ugyanígy kezdték: szabadlábon védekeztek. Amíg lehetett. De mivel ehhez a védekezéshez komoly előképzés szükségeltetik, bizony el-elhasaltak.

A divat azonban egyre vérmesebben terjed. A múlt heti vendégeink, a Chiajna játékosai ugyan szabadlábon védekeztek, János Károly mégis talált két rést, ahol a labdát a szabad lábak mellett-között elguríthatta. Közben viszont a Concordiát támogató chiajnai polgármester is behódolt az új divatnak: szabadlábon védekezhet – azzal a kellemetlenséggel, hogy ezt nem a pályán, hanem a korrupcióellenes ügyészség irodájában teheti. Mindeközben Marosvásárhelyen állítólag már a stadiont is elárverezik: ott lassan már a pályán sem lehet majd szabadlábon védekezni. Előbb-utóbb kitiltják onnét őket, és kiírják, hogy „fűre lépni tilos”.

furelepnitilos

Olyan ez, mint amikor Fülig Jimmy arról számol be, hogy őt is két szigetről tiltották ki. Ezek: Anglia és Dél-Amerika. Majd rögvest hozzátette: „de a többi szigetet látogathatom. Csak nem sűrűn. Korlátoltan partraszállhatok.”

Ez a szabadlábon védekezős, korlátolt partraszállásos hazai divat valszeg hamarosan odavezet, hogy a Bundásliga csapatai kizárásos alapon mennek majd európai kupaszereplésre. Konkrétan azok a klubok mehetnek majd a BL-be vagy az EL-be, amelyek tulajdonosai és támogatói a jog értelmében legalább szabadlábon védekeznek. Kinek kell itt saját védelem? A végén rendes játékosok helyett vagyonkezelésben járatos ügyvédeket kell  majd belső- és szélsőhátvéd posztokon szerepeltetni, hátha ki tudnak alkudni néha egy-egy döntetlent az ellenfél csatáraitól. Vagy a csatárok ügynökeitől: persze ellentámadás közben, a fülbe helyezett kékfogas (külhoniul: bluetooth-os) mobiltelefonon keresztül. Az ügynök majd beszól a csatárnak, hogy „ezt lődd mellé, fiam, mert az ellenféltől jobb ajánlatunk van. Most derítették ki, hogy a mi főnökünket holnap bekampózzák, és az ellenfél már ma este meg akar venni téged. Ne bosszantsuk fel az új tulajt egy illetlen góllal”. Szép új világ ez. Szabad a tánc. Már annak, akinek szabad a lába.