Kedves Asztaltársak, kénytelen vagyok közölni: a Főlegvárban nagyon újszövetségi lett a hangulat: megérkezett Jézus és a Keresztelő, de fordított sorrendben.

Az a helyzet, hogy a klub megfelelő szakemberekkel rendelkezik elég sok területen, de a bibliai tudományok nincsenek köztük. Ellenkező esetben tudták volna, hogy előbb érkezik a Keresztelő, és csak utána Jézus. Ahogy az Újszövetségben is hallhatjuk Keresztelő János szájából: Ő az, aki utánam jő, aki előttem lett, akinek én nem vagyok méltó, hogy saruja szíját megoldjam (János ev. 1, 27).

János mindezt annak ellenére mondja, hogy ő körülbelül fél évvel korábban született Jézusnál (ld. Lukács ev. 1, 26). Ha tehát a KVSC bibliai értelemben is profi módon kívánt volna eljárni, akkor előbb Julio Baptistát kellett volna szerződtetnie még mielőtt üzletet köt Jesus Fernandez Colladóval. Mentségükre felhozható, hogy mindkét játékos megfordult a Real Madridnál, ahol az utóbbi időben nem az Újszövetség tanulmányozása volt a fő tantárgy. Noha Jesus fiatalabb Baptistánál (a kettejük közötti korkülönbség nem hat hónap, hanem majdnem hét év), ezt a megfordított érkezési sorrendet mégsem hagyhattuk szó nélkül. Főleg, hogy csak egy-két nap különbséggel szerződtették őket. Mennyire más volna az ember érzése, ha a Fenevadnak (is) titulált Julio Baptista – akit jó magyarosan Keresztelő Gyulának is nevezhetnénk, ha teljes neve nem Júlio César Clemente Baptista volna, azaz Kegyelmes Keresztelő Julius Caesar (íme az újabb anakronizmus, hiszen Julius Caesar a Keresztelő előtt élt, de ez már Julio Baptista keresztapjának szégyene) – két nappal hamarább ír alá Jézusnál, oszt első sajtónyilatkozatában megemlíti, hogy utána jő majd az a kapus, akinek ő a futballcipője fűzőjét / sípcsontvédője tépőzárját sem méltó megoldani. Na de nem kívánhat az embert mindent egyszerre. Annyi viszont megállapítható, hogy a szakmáját komolyan veszi: képünkön komolyan nekigyürkőzött a feltehetőleg pogány ellenfél megkereszteléséhez. Helyenkint a Jordán vize derékon felül érhet: jobb felkészülni.

Jött tehát Jézus, a spanyol kapus, akinek családneve (Collado) dombot jelent, hogy a hegyi/dombi beszéd értelmében megtartsa a maga rövid beszédeit a kapu dombjáról a védőink számára (ld. a képen Jesus kapuja mögötti emelkedőt), s így megoltalmazzon bennünket az ellenfél nyilaitól. A támadóharmadba pedig császári és így hadvezéri allűrökkel, ugyanakkor Kegyelmes családnévvel rendelkező igazi Fenevadat kaptunk.

Kegyelmes Fenevad? A vájtfülűek rögtön contradictio in adiectónak, azaz önellentmondásnak tartanák, de valószínűleg pusztán azért, mert nem figyeltek oda történelemórán. Sajnos, bőven ismerünk ilyen kegyelmes fenevad jellegű tetteseket a magyar történelemből is. Tessenek például Szulejmán szultánra vagy a nyájas Ferencjóskára és pribékjére, Haynaura gondolni. Mindazonáltal a Clemente (Kegyelmes) névről nekünk, a Főlegváron nyilván Don Barrabas Alvarez nevű volt ügyvéd és dipol dilpot diplomata, később lator elnök jut eszünkbe, aki elől St. Antonio de Vicenzo Y Galapagos uralkodó főherceg tiszteletreméltó nagyatyja – Fülig Jimmy tudósítása szerint – egy szál jogarban menekült a Boldogság-szigetről. Kegyelmesnek az alvilágban azért hívták, mert St. Antonio főherceg édesapja megkegyelmezett neki, hogy aztán ez a volt köz- és részvénytársaságalapító kalandor Szingapúr alvilágában vezethesse a Hidegek Tanácsát. Ha valaki azt gondolja, hogy mindez semmiben sem hasonlít Julius Caesar és a római triumvirátus történetéhez, illetve nyomokban sem emlékeztet a mi Fenevad névre hallgató Kegyelmes Keresztelő Gyulánk előéletére, az valószínűleg nagyon téved. És nem feltétlenül a sors akaratából.

A két játékos unalmas adatai megtalálhatók itt és itt, a fene sem fog az ilyen unalmas részletekkel törődni. Elvégre nem anyakönyvi hivatalt vezetünk, noha papfiókai előéletünkből kifolyólag KEG kartárssal egyetemben láttunk már keresztelési, házasságkötési és egyéb anyakönyveket, sőt emléklapokat is. Higgyék el a kedves Asztaltársak, ezek a dokumentumok nem annyira izgalmasak, mint az, amit utólag némely firkászok kiolvasnak belőlük.