Idén szerencsére nem kell az alsóházzal foglalkoznunk, a nagyok erősorrendjét viszont valamennyi szerkesztőnk megtippelte, volt, aki indokolt is a maga módján. A végére pedig egy-egy merész jóslatot is megfogalmaztunk a play-offal kapcsolatban.

Bmiky: 1. CFR, 2. Astra, 3. Dinamo, 4. FCSB, 5. Viitorul, 6. Craiova.

KEG:
1. KVSC – Mert jók vagyunk és fő az optimizmus.
2. Astra – Há’ me’ mostanában egy feszt nyernek.
3. FCSB – Mert a nyájat akkor sem lehet lebecsülni, ha Şumudică mester megfejtése telitalálat (FCSB = Faci Ce Spune Becali).
4. Craiova – Mert csak!
5. Viitorul – Sötét jövőt olvasok ki számukra a csillagokban…
6. Dinamo – Mert kutyába sem veszem őket! Én szemét!

McPásztori: 1. KVSC, 2. Viitorul, 3. Steaua, 4. Astra, 5. Dinamo, 6. Krajova.

Pálfi Csaba-Sándor:

1. Astra – Hosszú szezonon vannak túl, lejátszottak 6+2 Európa Liga-meccset. Mellettük szól, hogy sok puskaport szagoltak együtt, összeszokott a csapat és az EL súlya már nem terheli a csapatot. Nagy pluszt jelent nekik pszichésen a duplázás lehetősége. Tudnak bármilyen ellenfél ellen játszani, és a keretük is egyben van.

2. CFR – Az utóbbi szezonok legnagyobb bravúrja előtt állnak, bajnokságot nyerni –6 pontról elég durva lenne. A klub háza táján minden rendben, rendeződött az adósság, mindenki érzi a BL-szagot. A keret nagyon erős, bár nem tudunk bármilyen ellenfél ellen játszani, inkább az erőfutballban vagyunk jók, mint a gyors és technikás játékban. Ami ellenünk szól: az az összeszokottság hiánya, és a khm.. a bukaresti ellenszél.

Végeztem egy gyors szimulálást és az jött ki, hogy ha minden csapat minden meccset 4-2-3-1-ben játszana le, akkor a KVSC lenne a bajnok 0.7 ponttal, ha pedig minden csapat, minden bajnokit 4-4-2-ben játszana le, akkor 1.9-cel. A keret tapasztalatlansága ellenére egyértelmű fölény Miriuţă taktikai érzéke.

3. Steaua – A helyezésüket nem a játékuknak, csak a nevüknek köszönhetik, meg a hosszú évek óta tartó hátszélnek. Ami a Barcelona az UEFA-nak, az a Steaua a román szövetségnek. A játékoskeretük jó, de nem kiegyensúlyozott, az edzőjük pedig egy kókler, akinek első osztályú csapat padján nincs mit keresnie.

4. Dinamo – A Dinamo meglépte, amit régen kellett volna. Leigazolták az egész mezőny legjobb edzőjét, a Priméra Divisiónt is megjárt Contrát. A spanyoloknál 29 meccs alatt 37 pontot gyűjtött (a kupameccseket is számolva) és jellemző rá, hogy nagyon nehéz megverni. Játszott a Barcelonával két döntetlent, ezt azért kevés edző mondhatja el magáról és 13. helyre hozta be a Getafét. A Dinamo ennek ellenére nem favorit a bajnokság megnyerésére, a keretük nem elég egy ilyen teljesítményhez.

5. Viitorul – A Hagi-embriók technikás futballt játszanak és egyénileg képzettek is. Legnagyobb problémájuk, hogy nemigen tudnak mit kezdeni az erőfutballt toló csapatok ellen, és ebben a fenti négyből három is jó. Ellenük szól még a tapasztalatlanságuk is, először kerülnek ilyen magasra, valamint az, hogy topcsapatok ellen nagyon kevés pontot gyűjtöttek, az alsóház volt eddig a legfőbb pontforrásuk.

6. Craiova – Kitettek három kezdő légióst is (Acka, Madson, Nuno Rocha), innentől fogva nemigen van miről beszélni. Otthon valószínüleg nehezen lesznek verhetők, de egy hatodik helynél nemigen futja tőlük többre. Mulţescu az egyetlen edző a hat közül, aki nem játszott nyugat-európai bajnokságban, és 30 év alatt 40-szer váltott csapatot.

Merész jóslatok

Bmiky: tavaly 11 döntetlen volt a rájátszás 30 meccsén, idén minimum 13 lesz.

KEG: Nos, hogy mire számítok a rájátszásban? Ha csak egyetlen szóban foglalhatnám össze, azt mondanám: káoszra! Ha bővebben ki kellene fejtenem két szóban, akkor meg azt: teljes káoszra! Kérem szépen, az itt a tényállás, hogy meglehetősen kiegyensúlyozottak az erőviszonyok, a hat csapatból mindenkinek van esélye akár a végső győzelemre is. Minden meccs kiélezett lesz, amelyeken bármi megtörténhet és annak ellenkezője is. Tehát arra számítok, hogy bármi megfog történni és annak ellenkezője is. Persze ha hagyom a csodába ezt a komolytalan episztemológiai fejtegetést és a jövendőmondás szilárd tudományos alapjaira helyezem mondandómat, akkor kétség sem férhet hozzá, hogy pezsgőbontással ér véget a KVSC idénye. De rossz híreim is vannak a jövővel kapcsolatban. Épp az előbb tért vissza a jelenbe Bogrács Huba, és azt mondja, hogy a bajnoki cím megünneplése után rengeteg KVSC drukkert látott a detoxba. De ami még ennél, sőt a halálnál is biztosabb, hogy Bud két mesterhármast is termel majd a rájátszás során, ráadásul az egyiket pont a juhok elleni visszavágón hazai pályán. Persze Huba figyelmeztetett, hogy azzal, hogy ő össze-vissza mászkál térben és időben, annyira megváltozik azok szerkezete, hogy biztosat nem lehet még így sem állítani. Telefonon beszéltem vele, azt mondta, épp a május 14-i lapokat olvassa. „Az első sorban azt írja első lett a KVSC, a másodikban azt, hogy második az Astra, a harmadik sort már nem látom, kissé homályos” – számolt be a fejleményekről a bérelhető alteregó.

McPásztori: Szerintem a bajnoki cím az utolsó fordulóig függőben lesz, és az utolsó mérkőzésen legalább négy csapat még esélyes lesz a címre. Mindenképpen a dobogón végzünk majd, és az európai kupaszereplés is meglesz. Amúgy a playoffban a középpályások több gólt szereznek majd a csatároknál.

Pálfi Csaba-Sándor: A Steaua nem fog érmes helyen végezni, negyedik vagy ötödik lesz.