steaua_cfr3Éppen elkezdtem írni a posztot, amikor jött a hír, hogy a bukaresti diszkótűz áldozatainak emlékére meghirdetett országos gyász miatt akár a teljes fordulót elhalaszthatják, ám végül győzött a logika, és megrendezik a meccseket. Talán jobb is, hogy most játszunk a bakákkal, hiszen Dorin Toma Nagybányája rendesen kifacsarta őket a kupában.

Meg hát aztán nem is lett volna már szabad időpont a versenynaptárban. A novemberi olasz–román barátságos meccs lekötése miatt így is tolódik a program, öt nappal Karácsony előtt ér csak véget az őszi szezon, a tavaszit pedig az Európa-bajnokság miatt május 10-ig kell lezavarni.

A Steaua érdekes módon főleg a védőit pihentette Nagybányán, csak Varela játszotta végig a meccset, Râpă pedig kényszerből, Papp sérülése miatt ugrott be 116 percre. A támadóblokkból viszont csak a két észak-afrikai légiós, Harzsa és Hamrun hagyta ki a kupameccset. Kíváncsian várjuk, hogy Rădoi milyen típusú csatárral megy neki a meccsnek: Tadé egyelőre csak büntetőspecialistaként (4/4) vált be juhoknál, az utóbbi időben inkább Chipciu játszott aféle fals centert. Túl nagy formában nincsenek, utolsó három meccsük (Petrolul idegenben, Pandurii otthon, Nagybánya idegenben) egyaránt döntetlen lett.    

A Vasutas ugyan eredményszinten kikecmergett a gödörből, de a Temesvár és Viitorul elleni győzelmek a foci helyett a küzdőszellemről szóltak. Dican Feri mindenestre tudott jópár alapembert (Tiago Lopes, Larie, Gomelt, Cristian, részlegesen Petrucci) pihentetni a kupameccsen. Ugyanakkor az ideális védőpárost és az előttük játszó rombolókat nagyon el kell találnia erre a meccsre, a magam részéről most mindenképpen Mureşant állítanám Petrucci mellé/mögé, hátul pedig Goian lenne Larie társa. A Steaua ellen elsősorban Stanciu és Harzsa mélységi passzait, valamint Popa és Chipciu egyéni akcióit kell megfékezni – és mivel ehhez a belső védőinknek nem igazán van sebessége, marad a területszűkítés módszere.

Jean Sony Alcenat, Razvan Gradinaru.

Túl sok gólra ne számítsunk: a legutóbbi kilenc egymás elleni meccsen négyszer volt 1-0, háromszor 1-1, egyszer pedig 0-0 a végeredmény. Fogadásban jártas ismerősömmel elemezve az esélyeket, két dologra érdemes tenni: mind a két csapat rúg gólt (ezt főleg az idei eredmények és forma alapján), illetve kevesebb mint 2,5 gól. Emellett számíthatunk a Fellegvár idei nézőrekordjára is, a klub vendég- és divatdrukkerekkel kapcsolatos politikájával kapcsolatban ajánlom figyelmükbe az angol példát.

A CHELSEA–LIVERPOOL napja. (…) „Jó napot, akad esetleg belépő a liverpooli szektorba?” Az ablak mögött dekkoló öltönyös fickó arckifejezéséből ítélve rájövök, hogy hibáztam. Nem lett volna szabad felfednem „hovatartozásomat”. Mint megtudom, vendégszurkolókat nem szolgálnak ki, a szabályzat szerint szóba sem állhatnak velük. Félreértés volt, kezdek magyarázkodni azonnal, rosszul fogalmaztam, tulajdonképpen semleges („neutral”) futballdrukker volnék, egy naiv járókelő, aki ezen a vasárnap délelőttön mintegy véletlenül erre járt, „bármilyen belépő megfelel, Sir”.

A fickó nem hisz nekem, s igaza van. „Neutral?” – kérdezi gyanakova. Végül mégiscsak ad jegyet. „De ha a liverpooli góloknál ünnepelni fog, akkor kivezetik a stadionból” – figyelmeztet. (Gazdag József: Egy futballfüggő naplójából)    

Ilyesféle kezdőkre számítunk

CFR: Marc – Tiago Lopes, Larie, A. Mureşan, Camora – Petrucci, Gomelt – Jakolis, Negruţ, Nouvier – Cristian. Sérültek: Guima, Roşu.
Steaua: Niţă – Râpă, Varela, Toşca, Guilherme – Filip, Harzsa – Popa, Stanciu, Hamrun – Chipciu. Sérültek: Papp, Enceanu.
Játékvezető: George Găman (Craiova).