focibiro1Jól jön az néha, ha a blogger nem akkor ír meg egy posztot, amikor a téma először eszébe jut. Ezt a mostanit például már a marosvásárhelyi meccs óta tervezem, de egyrészt az adatgyűjtés elhúzódása, másrészt egyéb bokros teendők miatt egyre csak csúszott. Viszont a szerda esti Ligakupa miatt még aktuálisabb lett. Tudtátok, Tisztelt Asztaltársak, hogy melyik bírókal meg a legjobban, illetve a legrosszabbul a Vasutasnak?

Az átlagos KVSC-szurkoló szent meggyőződése, hogy a román játékvezetői karból Alexandru Tudor a csapat legnagyobb ellensége. Lehet hogy így van, nem látunk bele a bírók érzékeny lélkébe, de a statisztika mást mutat. Érdemes megnézni, milyen eredményeket ért el a csapat azzal a hat aktív játékvezetővel, akik már legalább 20 CFR-mérkőzést fújtak.

sebastian_coltescuSebastian Colţescu (Craiova) 33 meccs, 13 győzelem–4 döntetlen–16 vereség        

Az aktív bírók közül vele a legrosszabb a csapat mérlege, de mostanában már nem volt sok bajunk vele. A 2014/2015-ös idényben egyszer sem csak egyszer küldték CFR-meccsre, aztán júliusban megkapta a Viitorul elleni szezonnyitót, ahol befújt két 11-est Hagiéknak, de mindkettő jogosnak tűnt. Utoljára egy éve, a Petrolul ellen idegenben nyert vele a csapat (2-1).

alexandru_tudorAlexandru Tudor (Bukarest) 33 meccs, 13-8-12

Igazából 34, de a 2012-es félbeszakadt városi derby nem számít bele a statisztikába. Az idei szezonban ugyan nem nyert vele a csapat – a Dinamo előtt az Astra elleni 1-1-nél járt a Fellegváron –, tavasszal viszont ő volt a bíró a Rapid elleni, bronzérmet bebiztosító győzelemkor. Rossz megítélésében főként a Steaua javára pofátlanul elcsalt 2008-as bajnoki meccs (azóta nem is küldték őt a bakák elleni meccseinkre), illetve a Ronny és Vass Ádám szétrúgását hozó 2012-es Rapid-mérkőzés játssza a főszerepet. A kellemes emlékek között a 2009 őszi giuleşti-i 4-1, vagy a 2010-es Dinamo elleni kupaelődöntő (2-1) szerepel vele kapcsolatban.  

cristi_balajCristian Balaj (Nagybánya) 30 meccs, 10-11-9

Az egész poszt ötletét a vásárhelyi meccs kommentátora adta, amikor megjegyezte, hogy Balaj-szal már évek óta nem nyert meccset a CFR. Utánanéztem, és tényleg: utoljára a 2011 november 19-én játszott kolozsvári derbyt nyerte meg (3-1) az ő bíráskodásával a csapat. Azóta hét meccsen négy döntetlen és három vereség, ebből a legfájóbb talán a 2013-as, Petrolul elleni kupadöntő. Ehhez képes sokan még mindig “Pászkány bírójának” tartják. A legrosszabb emlék vele kapcsolatban a 2010 őszi hazai 0-1 kupa negyeddöntőjében Beszterce ellen, amikor tizenhatoson kívüli fault után adott 11-est a Gloriának. A legszebb pedig egyértelműen a 2009-es, Temesvár elleni 3-0-ás kupadöntő. Ha idegenben kapjuk, érdemes a döntetlenre fogadni: 13 meccsből nyolcszor az lett a vége, egy győzelem és négy vereség mellett.     

ovidiu_hateganOvidiu Haţegan (Arad) 29 meccs, 11-13-6

Az elmúlt hét szezonban csak akkor nyert vele meccset a CFR, ha a Craiova (háromszor) vagy az Astra (kétszer) volt az ellenfél. A 2013-as giurgiu kupameccs óta viszont kilenc meccsen hat döntetlen és három vereség (kétszer a Steaua, egyszer az U ellen) a mérleg, ha az aradi doktor fújt – a meccsszámot tekintve ez a legrosszabb sorozat, még ha időben a Balajé hosszabb is. A legutóbbi három KVSC-meccse mind 1-1-el zárult: tavaly Chiajnán, tavasszal a Dinamo ellen, augusztusban pedig Pandurii ellen. 

robert_dumitruRobert Dumitru (Brassó / Sepsiszentgyörgy) 26 meccs, 15-6-5

Eegyértelműen vele megy jobban a CFR-nek, a legutóbbi kilenc meccsen 6 győzelem és 3 döntetlen. Az utolsó vereség még 2010 októberében volt (5-3- Vasluiban), a sok gól amúgy is jellemző, ha ő a bíró. És a mesterhármas is vele a legvalószínűbb: Maah és Ogbu tripláit is ő könyvelhette el. Érdekesség, hogy 2009 májusában még a megboldogult CFR II-nek is vezetett meccset a Liga 3-ban, egy 4-2-es szilágysomlyói győzelem alkalmával.

marius_avramMarius Avram  (Bukarest) 25 meccs, 7-11-7

Első látásra átlagos a mérleg, de a legutóbbi 18 általa vezetett KVSC-meccsből csak kettőt nyert meg a csapat: 2012 szeptemberében a Dinamo ellen idegenben, majd 2013 augusztusában Rednic búcsúmeccsét a Viitorullal szemben. Azóta hat meccsen négy döntetlen (abból három 0-0) és két vereség, mindössze egyetlen rúgott gól. Idén még nem kapta meg a csapat, könyörgünk is a CCA-nak, kíméljen meg tőle!

A jelenlegi Liga 1-es bírók közül még Kovács István (Nagykároly, 6-6-0) és Radu Petrescu (Bukarest, 5-1-4) vezetett legalább tíz CFR-meccset, utóbbi az előző szezonban négyet is. A többiek közül a bukaresti George Rădulescuval kirívóan jól megy a csapat (6-3-0), negatív mérleg pedig csak a Cătălin Popával (Piteşti, 1-1-3) van.