4231_tavaszOdakint ugyan még mínuszos február van, de a LPF szerint ez már tavasz, indul is hétvégén a fociszezon. Ami hosszabb lesz a megszokottnál, mert ezúttal ősszel tényleg csak a bajnokság felét tolták le, így a Vasutasnak – a kupaeredmények függvényében – 19 vagy 20 meccse lesz május végéig. És ehhez jelenleg 4 kapus, 5 hátvéd, 3 belső középpályás és 10 támadó áll rendelkezésre.

Huszonkét játékos a mai fociviszonyok között szűken elégséges egy komoly célokat követő csapat számára. Viszont Tricának most egy posztonként nagyon kiegyensúlyozatlan kerete van, amelyben a támadóknál a bőség zavarával küzd, miközben a védelemben nincsenek variációs lehetőségei. Nem véletlen, hogy amennyiben mégis szabad utat kapna az igazolásokra a klub, egy többfunkciós védővel (Andrei Tânc) és egy védekező középpályással (Filipe Nascimento) bővítené az edző mozgásterét. Ugyanebből a szempontból nézve, Szusics, Rada és Petrucci távozása jóval nehezebben pótolható veszteség, mint a kapuban Felgueiras – hiába volt a portugál a csapat legnagyobb klasszisa.

Azt mindenképpen szögezzük le, hogy a csődvédelmi eljárás beindulásának komoly szerepe volt abban, hogy a távozók listája a vártnál jóval rövidebb lett: a játékosok számára ugyanis ez garacia arra, hogy megkapják a járandóságukat. És a tapasztalat azt mutatja, hogy ilyenkor bizony a maradók hamarabb jutnak a pénzükhez, mint akik már máshol futballoznak.

amadio1

Látjuk végre Amadiót is védeni?

Az biztos, hogy a játékrendszer terén nem várhatunk változást, Trică ugyanúgy az 1-4-2-3-1 híve, mint Laci volt. Az általunk látott két edzőmeccsen viszont a korábbiaknál jóval több volt a rövidpasszos játék és kevesebb a centerekre felívelt labda, de ebben az alacsonyabb osztályú és tudású ellenfelek mellett az is közrejátszhatott, hogy a nehézsúlyú csatárok (Tadé, Doré, Guima) nem játszottak.

A válogatási lehetőségeket elnézve, a legnagyobb felelősség a kezdőkapus kiválasztásánál nyomja a szakmai stáb vállát. Amadio és Mincă jöhet komolyan szóba, én utóbbit választanám, a rutinja miatt. Vâtcă továbbra is felesleges, Began pedig hiába a jövő embere, 18 évesen rizikós lenne beállítani, bár a szezon végén, ha akadnának már tétnélküli meccsek, érdemes lenni lehetőséget adni neki.

A védelemben egyelőre nincs más opció a Tiago Lopes–Larie–Ene–Camora sornál, cserelehetőség csupán a bal oldalon akad, Răzvan Pop személyében. Tânc az edzőmeccseken végig középen játszott, de mivel a Rapidnál jobbhátvéd volt, a megszerzésével tényleg komolyan bővülnének a variációk. Belegondolni is rossz azonban, mi lenne több egyidejú eltiltások és/vagy sérülés esetén.

minca1

Vagy Mincă lesz a keződkapus?

Hasonló a helyzet a két belső középpályásnál, egyelőre csak Muniru és Veres adott, esetleg Carp, aki viszont kihagyta a teljes felkészülést. Filipe sokat játszott Isztriában, de ő egyelőre még nem a klub játékosa, ezért talán megérne egy kísérletet Deac hátrább húzása is – a képességei megvannak a mélységi irányító szerepéhez. Így ténylegesen közel a legjobb képességű és legnagyobb tapasztalatú játékosok lennének egyszerre a pályán.

A támadónégyes esetében ugyanis már jóval kellemesebbek Trică gondjai. Van három embere a jobbszélső posztjára (Deac, Csanturia, Jakolis) és ugyanannyi a bal oldalon (Jazvic, Costea, Păun), ráadásul a többségük mindkét szélen képes játszani. Az árnyékék egyértelműen Tadé, mert Negruţ már edz, de aligha fog március közepe előtt játszani, centerben pedig Doré és Guima közül kell választani. Az őszi meccsek tapasztalata alapján Tadé sokkal jobban érzi  az összjátékot a portugállal, mint a kongóival, de a két langaléta várhatóan most is egymást fogja váltogatni.