cfr_botosani3Nehéz túlságosan okos dolgokat írni a FC Botoşani meglátogatása előtt, mert amúgy sem ígérkezett egy könnyű mérkőzésnek, de a klub jelenlegi helyzetében igazából minden KVSC-meccs lutri. De valahogy majd csak lesz, mert olyan még sosem volt, hogy valahogy ne lett volna.

Bloggerként nem is az a leginkább aggasztó, hogy anyagi gondok vannak a klubnál, hanem hogy szinte semmilyen információt nem lehet igazán hitelesként elfogadni. Hogy a kellemetlen ügyekről a klub nem beszél, azt már megszoktuk, és úgy tűnik, a Laci szájára is igyekeznek lakatot tenni: ez már a második olyan meccs lesz, amely előtt nem rendeztek sajtótájékoztatót. Az igazi gond az, hogy a román sportmédia átrendeződésével a CFR-ről szóló hírek szinte kizárólag egyetlen forrásból származnak, ez pedig a stiridesport.ro. A bukaresti sportlapok már rég feladták a kolozsvári fiókszerkesztőségeiket, és másodkézből vett infókat közölnek csak a csapatról, a tévéket csak a juhok érdeklik, úgyhogy ez a nem től nagy múltú portal a jelek szerint egyedül van a prérin – és a jelek szerint élvezi is a helyzetet.

Hogy mi van Pászkány és Gadola fejében, arról igazából fogalmunk sincs, a hírek többsége csak találgatás. Az biztos, hogy nagy a baj, és a költségvetésen tátongó lyuk befoldozásának egyetlen igazán komoly lehetősége – a varázsgömbből előugró kínai sejket leszámítva – a 3-4 igazán piacképes játékos téli kiárusítása lenne. De biztosat nem tudunk, és amíg Pászkányék meg nem szólalnak (0,0001 % a valószínűsége, hogy megteszik), addig nem is fogunk.

Az őszi idényből hátravan még öt meccs (4 bajnoki egy kupa), a Laci által menet közben módosított elváráshoz (35 pont) a Liga 1-ben hármat kellene nyerni. Nem lehetetlen, csak túl sok múlik ilyenkor a játékosok morálján, koncentrációján – utóbbin ment el szerintem a Brassó elleni meccs. A négy bajnokiból messze a szombati a legbonyolultabb, Botoşani-ban idén csak a Medgyes tudott nyerni, még az első fordulóban, azóta elverték az Astrát és a Dinamót is.  

dumasÉs mivel a már említett honlap egy klasszikus román történelmi drámát – Barbu Ștefănescu Delavrancea: Apus de soare / Napnyugta – felidézve jövendölte meg a fellegvári apokalipszist, mi a francia romantikus irodalomhoz fordulunk ihletért e nehéz percekben: Mind az ideig, míg az Isten meg nem adja képmásának a jövőbelátás erejét, minden emberi bölcsesség ebben a két szóban összegeződik: Várni és remélni. (Monte Cristo grófja)

Ilyesféle kezdőket várunk

Botoşani: Curileac – Homei, Tincu, Oltean, Acsinte – Ngakam – Martinus, Croitoru, Vasvári, Fülöp – Hadnagy. Eltiltva: Ngadeu.
CFR: Felgueiras – Szusics, Larie, Rada, Camora – Muniru, Monroy – Csanturia, Doré, Costea – Guima. Sérültek: Negruţ, Deac, Tadé. Eltiltva: Ivanovszki.