SONY DSCKét hete a Kolozsvári Vasutas idegenben megverte az akkor éppen első helyen álló csapatot, most pedig a friss első jön a Fellegvárra. A nagyon rázós szezonkezdet utolsó igazán kemény meccse következik szombat este, a további terveket pedig kizárólag az Astra Giurgiu elleni eredmény függvényében lesz érdemes szövögetni. Egy biztos, kemény meccs lesz, ezekkel mindig zengett a csontzene.

Továbbra is tartom, hogy pillanatnyilag a gyurgyevói a Liga 1 legjobb csapata. Egyéni képességekben talán nincsenek a Petrolul és a Steaua játékos-állományának szintjén, de összeszokottságban és a keret mélységében mindkettőt felülmúlják. Éppen ezért lehet ugyan, hogy néhány játékosukat már a zágrábi Európa Liga-meccsre tartogatják, de attól még nem lesz könnyebb a KVSC dolga. Pont az összeszokottságuk miatt talán ellenük lesz a legnehezebben kivitelezhető Laci mester letámadásos taktikája.

A CFR kezdőjében két hely kérdéses. Az egyik a középpályán, Muniru és Christian közül kell választania Lacinak. A ghánait korán lecserélte és nagyon letolta a Sahtar ellen, mondván, hogy nem azt csinálja a pályán, amit kért tőle – és hát már láttuk, hogy a fegyemezetlen emberek könnyen süllyesztőbe kerülnek nála. Ezért inkább a brazilra számítunk Monroy mellett. A másik a balszélső kérdése, Costea és Jakolis mostanában rendszeresen váltogatják egymást. Itt az oltyán szorgalmasabb védőmunkája lehet nyerő, a horvát gyorsasága csak akkor jöhet jól, ha kontrázni akarunk. Más a helyzet persze, ha megszereznénk a vezetést. A legváratlanabb húzás Ivanovszki kezdése lenne, akár középen, akár valamelyik szélen, kizárni ezt sem lehet. Dorét viszont igen, szerdán még ANK-selejtezőt játszott a kongói válogatottban, gólt is lőtt Szudán ellen, ezért csak a hétvégén csatlakozik a kerethez.   

A meccs kérdése egyértelműen az, hogy melyik csapat tudja majd ráerőltetni akaratát a másikra, és átvenni a kezdeményezést. Ha egyiknek sem sikerül, akkor megismétlődhet a tavaly őszi patthelyzet. A fogadóirodák – számomra kissé meglepő módon – hajszállal a CFR-t tartják esélyesebbnek, de a hét eleje óta folyamatosan egyenlítődnek ki a szorzók (a poszt írásakor 2,65, illetve 2,67), ami annak a jele, hogy sokan tettek pénzt az Astra sikerére. Mi nem fogunk.   

Ilyesféle kezdőkre számítunk

CFR: Felgueiras – Szusics, Larie, Rada, Camora – Monroy, Christian – Deac, Tadé, Costea – Guima. Sérült: Negruţ.
Astra: Lung jr. – Pliatszikasz, Oros, Ben Yousef, Junior Morais – Laban, Takajuki – Enache, Yahaya, De Amorim – Budescu. Sérültek: Găman, Fatai.