tade_ceahlaul2Lassan el lehet felejteni a Mazsolás poénokat, mert utoljára tíz éve, a feljutás utáni szezont kezdte ilyen eredményesen KVSC-csatár, mint most Grégory Tadé. Tavaly hol a fejünket fogtuk, hol kínunkban nevettünk a láttán, idén négy bajnoki meccsen – a Pandurii ellen nem játszott – szerzett öt gólt, betalált már jobbal, ballal és fejjel is. Megérdemli a saját posztot, amelyben összehasonlítjuk az elmúlt évek fellegvári gólvágóinak szezonrajtjával.

Kommentekben is gyakori a siránkozás, hogy a közelmúltban egyszer sem volt  kiemelkedően hatékony (ez nálam 20 gól körüli szezont jelent) centere a CFR-nek. Viszont az is tény, hogy a csapatnak szinte minden szezonban kiemelkedően sok játékosa szerzett gólt, így ez a probléma az eredményességet nem igazán befolyásolta. Csak egyetlen példa: a legutóbbi bajnoki cím idényében 17 gólszerzője volt a Vasutasnak. Amikor viszont gólkirálya volt a klubnak, az 1973/1974-es szezonban, akkor 14. lett, mert Mihai Adam 23 találata mellett a többiek együtt szereztek 17-et.

Öt gólig az első fordulóban csak Adrian Anca jutott 2004-ben, érdekesség, hogy ő is kétszer duplázott, a Gyulafehérvár és a Dinamo elleni 4-2-es győzelmek során, illetve neki is volt egy 11-esből lőtt gólja. A csapat pedig szintén 10 ponttal állt, a harmadik helyen. Anca a szezont végül 11 találattal a góllövőlista hetedik helyén zárta, az élen Gigel Bucur (Sportul) és Claudiu Niculescu (Dinamo) holtversenyben zárt 21-el.

2005-ben Anca, Romeo Surdu és Cosmin Tilincă egyaránt hármat lőtt a csapat első öt meccsén szerzett 10-ből, de a szezon végén mindannyian megálltak 6-nál. Ugyanennyit ért el  abban az idényben Cristi Coroian is, így a CFR-nek nem volt Top10-es játékosa a 22 gólos Ionuţ Mazilu (Sportul) által uralt góllövőlistán. Igaz, a szezont mindössze 36 góllal zárta a csapat – azóta viszont egyszer sem volt 44 alatt.

Gólöröm Tilincă módra

2005-ban nagyon bekezdett a csapat, ötből ötöt nyert a szezon elején, a 14 gólból Tilincă lőtte a legtöbbet, négyet. A hátralevő 29 fordulóban viszont már csak egyszer talált be, mert Semedo érkezése után egyre kevesebbet is  játszott. A házi gólkirály Coroian lett 12-vel, Surdu meg 10-ig jutott, ami nyolcadik, illetve tizedik helyet ért a góllövőlistán, amelyet újra Niculescu nyert meg 18-cal.     

2007-ben Eugen Trică lőtt négyet az első öt héten, a csapat ekkor 11 ponttal és 8-4-es gólaránnyal állt a harmadik helyen. Az első bajnoki cím idényében végül Trică középpályás létére 14-et, Christian Fabbiani 10-et vágott, ezzel a bajnokság hatodik, illetve kilencedik leggólerősebb játékosai voltak. A gólkirályi cím megint a Dinamóhoz került, Ionel Dănciulescu 21-ig jutott. 

2008-ban nyolc különböző játékos érte el a CFR első öt fordulóban szerzett nyolc gólját: Trică, Fabbiani, Deac, Dubarbier, Galliasi és Cadú találatai mellett két buzăui öngól is esett. Yssouf Koné később kezdte a termelést, végül a bajnokságban tízig jutott, ami a góllövőlista nyolcadik helyére volt jó. Az élen ismét holtverseny volt, az immár temesvári Bucur mellett a most minket szolgáló Florin Costea (Craiova) is 17-et lőtt.

2009 nyarán öt meccs után szintén 10 pontja volt a csapatnak, de ezt mindössze 7 góllal érte el, amiből csak Lacina Traoré szerzett egynél többet. Az elefántcsontparti zsiráf végül hattal zárt, a második bajnokcsapat legeredményesebbje a télen érkező Cristi Bud lett 7-tel. Ő előtte Medgyesen is lőtt hármat, így hetedik lett a góllövőlistán, amelynek élén Andrei Cristea (Dinamo) végzett 16-tal.

2010-ben volt a csapat egyik leggyengébb rajtja, öt meccsen 5 pont jött össze, a hat gólon pedig hatan osztoztak: Gabi Mureşan, Culio, Bjelanovic, Emanuel Koné, Traoré és Bud. A szezon legjobbja a télen eladott Traoré lett 7-tel, így a csapatnak ekkor se volt Top10-es csatára – ebben az is közrejátszott, hogy az ősszel ötöt lövő De Zerbi tavasszal sérülés miatt egyetlen percet sem játszott.. A gólkirály az éppen Temesváron haknizó Ianis Zicu lett 18-cal. 

kapetanosz_basel2011-ben már a szezon elején is nagy volt a szórás a CFR gólszezői közütt, az első öt forduló 10 találatából Modou Sougou háromja volt a legtöbb. A szenegáli párduc végül 10-ig jutott (9. hely a góllövőlistán), az első kolozsvári gólját éppen az ötödik fordulóban megszerző Kapetanosz viszont 12-ig (6. hely), igaz, ennek kétharmadát tavaszra tartogatta. Kiemelkedő mutatóval zárt az alig 12 meccsen játszó, 7 gólig jutó, fél szezon után Kínába eladott Weldon is. A gólkirály Wesley lett 27-tel, de a kizárólag a braziltól függő Vaslui megint lemaradt a bajnoki címről.   

A későbbiek történtében visszagondolva 2012 augusztusára szinte hihetetlen, hogy öt forduló után még veretlen volt a csapat (és közben menetelt a BL-selejtezőkben). A 9 ponttal éppen harmadik CFR tíz góljából Cadú, Kape és Bastos is kettőt-kettőt szerzett, a szezon végén viszont mégis Rui Pedro volt a legjobb 7-tel. Hat éves szünet után adta újra a bajnok a gólkirályt: Raul Rusescu (Steaua) 22-vel.

A tavalyi zűrzavaros szezonban alig négy CFR-gól volt az első öt fordulóban, ebből kettő Batin nevéhez fűződik. Végül Ogbu és Deac 6-6 gólja is elég volt a csapaton belüli elsőséghez, Tádénk kettőt botladozott össze, de a Liga 1 szintjén sem volt kiugró teljesítmény: Liviu Antal (Vaslui) 15-tel lett az első. 

tade_viitorul2Mindezek tükrében érdekes, hogy mire is lesz képes Tadé. Akinek látványos feljavulásában Laci szerényen az edzői bizalomból fakadó önbizalmat emlegette, de vegyük észre azt is, hogy kimozdította a bólyacenter pozícióból, és az árnyékék szerepkörben jóval nagyon területen mozgó francia sokkal jobban érzi magát. A meccs/gól átlagot persze aligha fogja tartani (34 gólos szezon, te jó ég!!!), de 20-ig simán eljuthat, főleg annak tükrében, hogy immár ő a csapat első számú 11-es lövője is. Ezt leginkább az veszélyeztetheti, hogy a klubvezetést ismerve egy kiugró őszi szezon végén eladják az első erre tévedő kínai sejknek.