dinamo_minszkKereken tíz éve játszotta a Pászkány-korszak első Liga 1-es meccsét a Vasutas (2-1 a Temesvári Poli AEK ellen), de a nosztalgiázás helyett most inkább hangolódjunk a csapat 47. európai kupameccsére. A turisztikailag nem túl vonzó szovjet utódállamokat eddig sikeresen elkerülte a CFR, most azonban a Dinamo Minszkhez utazik az Európa Liga harmadik selejtezőkörében. 

Oroszországon és Ukrajnán kívül csak három olyan klub van a poszt-szovjet fociban, amely a 23 éve megszűnt SZU bajnoki címével büszkélkedhet: a grúz Dinamo Tbiliszi (1964, 1978), az örmény Ararat Jereván (1973) és a fehérorosz Dinamo Minszk (1982). Friss ismerősünk az önálló belorusz bajnokság megteremtése után bezsebelt további hét bajnoki aranyat és három kupagyőzelmet, ám utolsó trófeája 2004-ből van – azóta a BATE Boriszov árnyékában vegetal. Idén viszont van esélye a revansra: 18 forduló után három pont előnye van a nyolc éve egyeduralkodó címvédővel szemben. A fővárosi klub hátrányos helyzetét az is tükrözi, hogy a mérkőzést nem saját, felújítás alatt álló stadionjában rendezi, hanem a tavasszal elkészült, kissé bizzar külsejű, 13 ezer férőhelyes Boriszov Arénában.

A meccs helyszíne: a Boriszov Aréna

A meccs helyszíne: a Boriszov Aréna

A néhány balkáni és afrikai focistával feltubózott minszki keret számunkra egyetlen ismert játékosa a nigériai-bolgár Chigozie Udoji, a 28 éves jobbszélső a 2011–2012-es szezonban ősszel Astra (10 meccs / 0 gól), tavasszal az FC Brassó (8 / 0) játékosa volt, és mindkét csapatában végigjátszott egy-egy meccset a CFR ellen. Amire érdemes figyelni a Dinamónál, az a védelem erőssége: idei 18 bajnoki meccsükön alig 6 gólt kaptak, kétszer mindössze a Dinamo Breszt talált be nekik – az a 2-1 volt az utolsó vereségük, május 10-én. Hazai pályán 10-ből 10-et nyertek eddig 2014-ben: a kilenc bajnoki győzelem mellett két hete 3-0-ra intézték el a finn MyPát. A visszavágó is úgy lett 0-0, hogy 13-3 volt a lövések aránya a minszkiek javára. 

Míg a CFR először utazik Fehéroroszországba, a Dinamo már harmadszor fut össze román ellenféllel, igaz ebből két találkozás még a szovjet időkben volt. 1984 tavaszán bukaresti testvércsapata ejtette ki a BEK negyeddöntőjében (1-1 és 0-1, az első meccsen Rednic barátunk egyenlített), 1988 őszén pedig a Victoria ment tovább idegenben lőtt góllal (1-2 és 1-0) az UEFA-kupa második fordulójából. 1995-ben viszont már jött a sikerélmény is: két gólnélküli döntetlen után 11-esekkel 3-1-re verték Craiovát az UEFA-kupa selejtezőjében. 

Martin Hansson

Martin Hansson

A mérkőzést Martin Hansson 43 éves holmsjöi tűzoltó vezeti, a svéd játékvezető karrierjének legemlékezetesebb mérkőzése a 2009 őszi francia–ír világbajnoki pótselejtező, amikor lazán elnézte, hogy a 103. percben Thierry Henry kézzel ad továbbjutást érő gólpasszt William Gallasnak. Nem csoda, hogy azóta csupán egyetlen válogatott tétmeccset kapott (Albánia–Szlovénia vb-selejtező 2012-ben), és 2011 óta az európai kupákban is csak a selejtezőkre delegálják.  

Ilyesféle kezdőkre számítunk
Dinamo Minszk: Gutor – Karpovics, Politevics, Koncevoj, Veretilo – Figueredo, Szimovics, Voronkov – Udoji, Nikolics, Sztaszevics.
CFR: Felgueiras – Szusics, Larie, Rada, Camora – Muniru, Monroy – Deac, Negruţ, Costea – Tadé.