eperdzsemAlig 15 éve még a NATO bombázta Szerbia Eperjesét, Jagodinát, azonban az ott lakók megúszták, civil áldozta nem volt a katonai szövetség akciójának. Azonban most sokkal rosszabbra készülhetnek a kisváros lakói, mióta tudják, hogy labdarúgó csapatuknak a Kolozsvári Vasutast jelölte ti végzetként a sors az Európa Ligában. Semmi okunk nincs szerénykedni, annyira senkikből áll a szerb bajnoki bronzérmes csapat, hogy igazából nem jelenthet különösebb gondot a legyőzésük.

Szegény FK Jagodina annyira se hús, se hal csapat, mint maga a település: egy tisztességes mocskos posztot sem lehet róla írni. A Wikipédia szerint az első szótagot megnyomva kell kiejteni kb. így, hogy Já-godiná. A teljes várost alig lakják 36 ezren, ezzel az erővel akár Székelyudvarhelynek is lehetne EL-csapata. Kulturális intézmények terén sincsenek túlságosan eleresztve, alig van két mozijuk, ráadásul az egyik egyben színház is, igaz, legalább az övék Szerbia harmadik legnagyobb állatkertje 100 különböző állatfajjal, és akkor az embereket még nem is számoltuk. No és 2007 óta van egy aquaparkjuk is. Mit mondjunk, beszédes, hogy a város történetében összesen négy nevezetes dátumot tartanak számon. 1737-ben a szerbek hadat üzentek a törököknek, 1814-ben megnyílt Jagodinában az első általános iskola, 1846-ban üveggyárat nyitottak és 1999-ben bombázta a NATO. Azóta úgy tűnik nem nagyon történt arra felé semmi említésre méltó. Ja, egyet elfelejtettünk: 2014-ben oda-vissza kikaptak a KVSC-től.

De most komolyan, Tisztelt Asztaltársak, érdemes még a szót rájuk vesztegetni, amikor a Kolozsvári Vasutas úgyis megeszi majd őket reggelire, mint nagymama az eperlekvárt? A Medgyes elleni barátságoson mutatott játék elég meggyőző volt és ami szinte megdöbbentő: Laci valahogy még Ogbuból és Tadéból is játékost faragott. Optimizmusunk ezúttal nem kincstári: igaz, hogy kaphatott volna könnyebb ellenfelet a CFR, de a kiemelt pozíciójából a szerbiai eperlekvárnak könnyed nyári csemegének kell lennie. Uff! Beszéltem!