jagodina_logoAzért kezdésnek jöhetett volna kellemesebb ellenfél is az Európa Ligában, mint a Fudbalszki Klub Jagodina, még ha ez a szerb csapat mindeddig egyetlen mérkőzést sem nyert a nemzetközi kupákban. Balkáni csapat ellen sosem könnyű játszani, ráadásul a visszavágó lesz idegenben, július 24-én. Egy héttel korábban, 17-én játszunk itthon.

A Belgrádtól 136 kilométerrel délre fekvő Jagodinát 1399-ben említik először a krónikák, neve az epertől  (szerbül jagoda) származik. A futballt egy Bécsben és Lipcsében diákoskodó tanárember, Szreten Adzsics honosította meg a városban 1906-ban, a jelenlegi csapat jogelődje 1919-ben alakult meg JSK Zora néven. 2008-ig nagyjából csak a szerb foci legelvakultabb fanatikusai tudtak létezéséről, akkor jutottak végre fel a Szuperligának nevezett élvonalba, ahol legutóbb 48 ponttal harmadikok lettek, de az élről elmozdíthatatlan Crvena Zvezda (72)–Partizan (71) duót nem szorongatták meg túlságosan. Az igazán nagy sikereket a Szerb Kupában érték el: 2013-ban megnyerték, idén viszont 2-0-ra elbukták a döntőt a Vojvodina ellen.  

A csapat edzője a 45 éves Mladen Dodics, keretük zömét pedig szerb játékosok adják, „légiósaik” is csak a délszláv térségből jöttek: a horvát Dajan Simac (hátvéd), a montenegrói Vladimir Ilics (hátvéd), a boszniai Dario Damjanovics (középpályás) és a macedón Nikola Jakimovszki (középpályás). Szlovén és koszovói nincs… Legértékesebb focistájukat, az előző szezonban 13 gólt szerző Alekszandar Pericset épp most passzolták el Toulouse-ba, 800 ezer euróért. Mérkőzéseiket a 15 ezres Városi Stadionban rendezik, amelyet a helyiek csak Gyurgyev-dombi arénának becéznek. Ebből legalább megtudtuk, hogy van egy ilyen nevű emelkedés a 36 ezer lakosú kisvárosban.

jagodina_stadion2
Európába 2012-ben dugták ki először az orrukat, már ha Ordabaszit annak lehet nevezni. Rutintalanságuk még a kazah sztyeppén is kiütközött, 0-1-es összesítéssel estek ki az EL első selejtezőkörében, tavaly pedig régi ismerősünk, a Rubin Kazany verte el őket oda-vissza (3-2 és 1-0). Nincs túl mesze tőlünk (légvonalban 361, országúton 527 km), viszont Szerbiába vízum is kell, és immár személyivel is lehet Szerbiába utazni.