vb2014_logoHolnap este öt időzónával nyugatabbra elkezdődik valami világbajnokságnak nevezett tingli-tangli focitorna, amelyre a hülye FIFA konzervativizmusa miatt csak válogatottakat hívnak meg, kizárva ezzel a lehetőséget, hogy a KVSC a Fellegvárra hozza a kupát. De legalább három ex-vasutas focistának szurkolhatunk a következő egy hónapban.

Viera vs Messi a pekingi olimpián

Viera vs Messi a pekingi olimpián

Lehetett volna négy is ez a szám, de Traoré Lacika tavasszal mindössze 61 percet játszott az Evertonban, ahova a télen őt Mahacskalából kivásárló Monaco adta kölcsön, ez pedig kevés volt ahhoz, kiszorítsa az elefántcsontparti keretből Didier Drogbát. Az afrikai gárdában azonban így is lesz egykori kolozsvári játékos, Ousmane Viera Diarrasouba személyében. Ő jelenleg a török Caykur Rizespor  játékosa (32 meccs, 1 gól az szezonban), a felnőtt válogatottal ez lesz az első nagy tornája, de még CFR játékosként játszott már a 2008-as pekingi olimpián is. Érdekesség, hogy az Elefántoknál szerepel az egyetlen olyan játékos a vb-n, aki megjárta a Liga 1-et, de nem a CFR színeiben: a balhátvéd Constant Djapka (Eintracht Frankfurt) a 2007–2008-as szezonban a Pandurii focistája volt.

Kedvenc "urunk"

Kedvenc „urunk”

A legrutinosabb válogatott focista közülük egyértelműen Alváro Pereira (57 / 6), aki már az előző világbajnokságon is alapember volt a negyedik helyet megszerző, azóta Copa Americát is nyerő Uruguay csapatában. Mostani gyengébb szezonja (az Inter télen kölcsönadta az FC Sao Paulónak, ahol tavasszal csak 4 meccset játszott) miatt a nemzeti együttesben is csak tartalék, viszont a brazil klíma nem lesz ismeretlen számára. Az ő esetében az az érdekes, hogy bár klubjaiban – a CFR után a Portóban és az Interben is – rendre balhátvédet játszott, a válogatottban többnyire középpályásként szerepelteti Tabarez edző.

Beto végre védene már egy világversenyen

Beto végre védene már egy világversenyen

A legjobb klubszezont egyértelműen Beto futotta hármuk közül, az Európa Liga döntőjének hőse a 2010-es világ- és a 2012-es Európa-bajnokság után immár harmadik nagy tornájára utazik. Tétmeccsen ugyanakor még nem védett a portugál nemzeti együttesben, mind a 7 eddigi válogatottsága felkészülési találkozókon volt, legutóbb márciusban egy félidő Kamerun ellen. Pedig a Sevillában mutatott formája alapján semmivel sem lenne rosszabb, mint a valószínűleg kezdő Rui Patricio.