cadu11mCadú egy jó darabig nem fog 11-est rúgni a Vasutasnál, mert Miriuţă is ráunt, hogy tavasszal kettőből semmi a kapitány mérlege. Egyelőre csak találgatjuk, hogy kire bízza a jövőben Laci mester a büntetőrúgásokat, közben azonban megpiszkáljuk egy kicsit az erre vonatkozó statisztikákat is. Főleg a Cadúét.

Talán kevesen emlékeznek rá, hogyan is lett a portugál hosszú évekre a KVSC első számú 11-es rúgója. Minden 2007 augusztusában kezdődött, amikor két hét leforgása alatt Trică és Didi is büntetőt hibázott a Temesvári Poli (2-2) és a Steaua (0-0) ellen. Úgyhogy szeptember 2-án, a Ceahlăul elleni meccs 68. percében Andone Cadút küldte oda, ő belőtte, és onnan kezdve csak akkor lőhette más, ha a kapitány éppen nem játszott. Alfa és omega, ahogy McPásztori kollega mondaná, ugyanazon csapat ellen kezdődött és végződött a történet.

Négy évig nem is voltak gondok, 12-ből tízet belőtt a bajnokságban, ami pedig kimaradt, nem számított: a Buzău (2-0) és a Beszterce (3-0) ellen is simán nyert a csapat. A városi derbyken lőtt, két bajnoki címet érő 11-essel Cadú legenda lett, sokan a 2010-es utolsó perces craiovai büntetőjét is az aranyat érő góljai közé sorolják, ám azt az első helyet matematikailag csak egy fordulóval később, a szép emlékű Internaţional Curtea de Argeş 2-1-es legyőzésével (Bud és Deac voltak a gólszerzők) biztosította be a CFR.

Az utóbbi két és fél szezonban viszont tíz gólra (kilenc a Liga 1-ben, egy a Liberec elleni BL-selejtezőkben) már öt kihagyott 11-es jutott, ráadásul ebből három hibázás pontvesztéssel is zárult: az előző szezonban a Petrolul elleni 2-2 és a Vaslui elleni 0-0, idén Brassóban a Corona elleni 2-2 alkalmával rontott Cadú. Az idei mérlege háromból egy, csak ősszel lőtte be a Panduriinak, negatív mérlege pedig korábban még nem volt.  

SONY DSCCadú 29 kolozsvári góljából húszat szerzett büntetőből, 13 különböző csapat ellen. A legtöbbet a Vaslui ellen lőhette (4 kísérlet / 3 gól), Ceahlăul, a Beszterce és az FC Brassó ellen egyaránt 3 /2 a mérlege. Kettőből kettőt lőtt be az U-nak és a Iaşi-nak, egyet-egyet az UTA, a Craiova, a Severin, a Dinamo, a Steaua és a Temesvári Poli ellen.

A 28 büntető alkalmával 25 különböző kapussal állt szemben – akik ellen másodszor is rúghatott, azok már mind védni tudtak: Albuţ (Beszterce), Cerniauskas (Vaslui) és Marc (Corona – ő az elsőt még a másik brassói csapatnál szedte be). Pedig Cadú nem tartozik a kiszámíthatóan csak egyetlen sarkot megcélzó spacialisták közé, lőtt ő jobbra, balra, középre, fel és le is. Érdekesség, hogy a CFR két jelenlegi kapusa is ellenfélként védett már ellene a 11-est: Mincă még a Gloria Buzăunál, Felgueiras pedig brassóiként. A hét kihagyott büntetőből négyet a Fellegváron, hármat idegenben (Beszterce, Vaslui, Corona) hibázott el. A statisztikához tartozik, hogy a 11-es párbajokkal végződő kupameccseken Cadú mind a két lehetőségét belőtte.   

A CFR jelenlegi keretéből Liga 1-es mérkőzésen csak Deac lőtt még gólt 11-esből, a tavalyi szezonban  a Ceahlăul és a Beszterce ellen, ehhez jön másik kettő a 11-es párbajokban. További három büntetőt lőtt be még a Rapid színeiben, kettőt a bajnokságban, egyet az Európa Ligában – a gond az, hogy idén már ő is elhibázott egyet itthon a Viitorul ellen. Piccolo a kupában lőhetett 11-est, be is vágta a Brassónak, és neki is van még egy szétlövésben elért gólja. Tadé és Gabionetta pedig az ősszel az egyik Medgyes elleni barátságos meccsen lőtt gólt büntetőből. A brazil olasz földön 11-es specialistának számított, a Serie B-ben 8 gólt is lőtt így a Crotone alkalmazásában, de ő már aligha rúg labdába Kolozsváron.

Ez Vasluiban maradt ki

Ez a 11-es Vasluiban maradt ki

Costea karrierje 58 bajnoki góljából – számomra kicsit meglepő módon – mindössze kettőt lőtt büntetőből, egyet még craiovai színekben, egyet tavaly a Severinnél. Maftei viszont még sosem lőtt tétmeccsen 11-est, az ő esetében az az érdekes, hogy a 2010-es Szuperkupa szétlövésében éppen a CFR ellen hibázott el egyet, az állomás felőli kapunál. A mostanában szintén mellőzött Batin szerzett még büntetőgólt a Liga 1-ben, tavaly a Steaua ellen, az FC Brassó színeiben.

A jelenlegi rotációt figyelembe véve tehát elsősorban Deac, Piccolo és talán Costea jöhet szóba végrehajtóként a következő 11-esnél. Hacsak Laci mester nem valamelyik fiatal önbizalmát szeretné felturbózni, ebben az esetben Negruţ állhat oda, de a magam részéről Rui Pedróra is rábíznám. Hogy ti kivel rúgatnátok, azt mondjátok el kommentekben.