ogbu_gol_uA fenét: eső után zakó! Méghozzá fehér-fekete csíkos zakó! A hétfő esti részleges vízipólómeccset egyértelműen a győzni akaró és arra játszó csapat nyerte. Csupán sajnálkozhatunk afölött, hogy ez a csapat nem a mienk volt.

Nem kívánok a Főlegvár jelenkori történetének ezen újabb mementóján sokat mélázni, csupán szárazon megállapítom, hogy az, aki csak hátrányban képes játszani, az a remélt döntetlen helyett előbb-utóbb veszíteni fog. A meccs előtt azt mondtam, hogy ha ma gólt kell kapnunk, hadd essék az az első negyedórában, és ébressze fel a mieinket. Így is történt: fel is ébredtek. De csak rövid időre. Az egyenlítés után nem sokkal viszont újfent alábbhagyott a lendület. A négyhónapos fizetési hátralék nyilván sokat nyomhatott a latban a fiúknál, ez viszont még nem magyarázat sem az edzői melléfogásokra, sem a csapat több tagjának feltűnő lagymatagságára.

A vihar utáni vizes pálya eleve meghatározta, hogy itt egyrészt erőfocira van szükség, nem tologatósdira. Az ellenfél két gyenge szélsőhátvédje pedig tippet szolgáltathatott volna edzőnknek ahhoz, hogy az ellenfelet a szélek meghúzásával lehet megverni. Ezt viszont – Ando másodszori távozása óta – egyetlen főlegvári edző sem volt képes becsületesen begyakoroltatni és játszatni a csapattal. Tegyük hozzá: függetlenül attól, hogy megvoltak-e ehhez a megfelelő emberek. A mieink közül csak Szuper Márión, Mafteion, Negruțon, Radán, Rui Pedrón (a hibái ellenére) és Ogbun (no meg egy kicsit Csanturián) látszott az, hogy játszani – sőt, talán győzni – akarnak, a többiek jobbára vizesnyolcasok voltak, de nem az eső miatt.

Miriuță taktikai szempontból már sokadszor vizsgázik elégtelenre. Úgy tűnik, képtelen váltani, ha a helyzet úgy kívánja. Ez a merevség pedig megfontolatlan emberre vall. Csupán egyetlen példa: aki gólhátrányban Tadét (!!!) cseréli be, az egyszerűen nem akar, nem akarhat meccset nyerni. Ennyire nem lehet félreismerni a játékosok képességeit. Ahogy Mazsola belépett, újfent tudtam: ma sem rúgunk többet. És ímé: újfent lőn. Szünetben megprófétáltam, hogy itt ma nem lesz döntetlen: és ez is bételjesedék. Amúgy sokat érek az efféle jövendöléssel…

cfr_u_058A támadóblokk legbotrányosabb helyzete az volt, amikor Tadé és Ogbu a kapu közepétől kb. 8 méter távolságnyira ketten (!!!) sem tudtak elbánni az egyetlen szál kapussal. Ogbu egyébként önmagához képest jól játszott, de ahogy szaknyelven mondják: „your best is simply not good enough”. Ez van. A végjátékban világosan kitűnt, hogy Csukáék hány tiszta ziccert képesek monumentálisan elbaltázni, méghozzá úgy, hogy az utolsó percekben a csapattársak már meg sem próbálták valamelyikükre felívelni a labdát, annyira elvesztették a bizalmukat mindkettejükben. Olyan is volt, hogy mindketten a kapunak háttal állva és egymásra sem figyelve várták a labdát, amit képtelenek voltak megtartani vagy megjátszani: a két ormótlan tolatómozdony teljesen fölöslegesen gőzölgött az esőben… Azt meg a fene gondolta, hogy olyan csuka is van, amelyik nem boldogul a vízben: még a pingvinekkel szemben sem. Ha Tadét és Csukát a vezetés erőlteti az edzőre, akkor pl. a kövér Mureșánt kell kirúgni, ha viszont Miriuță futtatja őket, akkor meg nyilván ő mehetne innét elfele… A helyébe viszont az évad végéig nyilván csak olcsó bohócok jönnek majd… Mert az, hogy a tribünben ma este Cristiano Bergodi is ott ült – legalábbis a Digisport riporternője szerint (ld. a videófelvétel 3:34-ik percét) – még semmire sem biztosíték. Főleg, ha mellette még Rednic is helyet foglalhatott.

Az egyéni teljesítmények értékelését ezennel bmiky  kartársra, a szakemberre bízom, csupán Cadút emelném ki, aki egy-két jó kifejelése ellenére kifejezetten bosszantóan játszott: mindkét gólban benne volt, a második buta faultja pedig megint megszerezte számára – a következő kiszállás helyett – a kötelező pihenőt. Sőt: ugyanazzal a botor megmozdulással ajándékba adta a szabadrúgást, amelyből a szerencsésen megpattanó labda másodszor is az estét jogosan végigdühöngő Szuper Márió hálójába került. És most teljesen mindegy, hogy az U második találata lesgól volt-e vagy sem. Mert ugyebár: addig jár a korsó a kútra, amíg utol nem érik… a vízhordó lányt. Más szóval: jön még kutyára… teherautó. Igen, jól gondolja a kedves olvasó: az az arab teherautó, amelyiknek az aljára egyre több főlegvári bohócot lehetne „odaszkóccsozni”, hogy valamiképpen végleg kicsempésszék őket egy olyan országba, amellyel nincs kiadatási egyezményünk…

budikEgynémely játékosunknál – sajnos – csak az ellenfél elszántabb szurkolói voltak silányabbak: úgy tűnik, az „egyetem” és a „tisztálkodás” fogalmai egyesek számára még mindig nem összeegyeztethetőek… Az itt látható képsorok alapján ezennel feltétlenül igazat kell adnom azon T. Asztaltársaknak, akik korábban e kis fórumunkon, illetve magánbeszélgetéseink rendjén hevesen ellenezték a T2 vendégszektorrá alakítását: akár részleges formában is. Férfiasan beismerem, hogy fatálisan tévedtem. Mindenkit csak oda szabad beengedni, ahová való: a vendégeket kizárólag a vendégszektorba. Igaza van Rejtő Jenőnek, amikor Az előretolt helyőrség első fejezetében megállapítja, hogy „mindenki onnan jön, ahonnan akar, vagy ahonnan szabadon bocsátják”. Hogy ezeket a felvilágosult vendégeket honnét bocsátották szabadon, nem tudom, de az biztos, hogy nem tették jól. Amiképpen azok sem cselekedtek helyesen, akik beengedték őket oda, ahová egyszerűen nem valók: legfeljebb majd azután, ha „egyetemi” szurkolókként kijárják a tisztálkodás kultúrájának legalább az elemi iskoláját. Akik pedig az ő jegyeik árából kívántak nagyobb bevételhez jutni, e jövedelemből most szépen megjavíttathatják az összetört mosdókat, amelyeket e többezer éves latin magaskultúrájú illusztris társaság nyilván fölöslegesnek tartott: ejsze aznap este láttak ilyet először. Az ember mindennap lát valami újat, nem igaz? És különben is: a dákok és rómaiak büszke sarjának mi köze a nyamvadt szigeti nomádok által feltalált angolvécéhez? Hát mit mondjak? Belevaló fiúk… Igen, pontosan abba az angol találmányba bele. Mások pedig rá. Így lassan mindenki az őt valóban megillető helyre kerül.

Így játszotok ti

Felgueiras 6 Egy bravúr, több jó védés, és kétszeri kiszolgáltatottság.
Maftei 6 Hajtott, kapart, ahogy szokott.
kicsi_sargalap Cadú 3 Elment rajta a meccs, mind a két gólban benne van. Dühből faragta feleslegesen Lemnarut.

Rada 6 Légelhárításból tökéletes, a végén mellé lőtt egy ígéretes szabadot.
kicsi_sargalap Camora 5 Megelégedett a passzív védőjátékkal.
Monroy 4 Mindenkit felrúgott, akivel a felezővonal környékén találkozott.
Rui Pedro 6 A csapat egyetlen lendületesen játszó focistája volt.
kicsi_le Maah 4 Szélső létére állandóan bement középre.
kicsi_fel Félidőben Costea 4. Nem sok vizet zavart.
kicsi_le Negruţ 6 Az első félidőben jól játszott, gólpasszt adott, de a másodikban eltűnt a játékból.
kicsi_fel kicsi_sargalap A 75. perctől Csanturia 5. Hozott némi kreativitást a játékba, de a végén feleslegesen színészkedett.
kicsi_le Gabionetta 4 Nem volt kedve játszani.
kicsi_fel A 67. perctől Tadé 4. Őt a labda zavarta, ő meg Ogbut zavarta meg gólhelyzetben.
kicsi_gol Ogbu 6 Gólt és kapufát is fejelt, de még három jó helyzetet elbénázott.