miriutaOlybá tűnik, mintha Laci mester rá akarna szoktatni bennünket arra, hogy – ellenféltől és pályától függetlenül – milyen jó is a döntetlen. Jelezzük: bennünket nem fog. Kedves Laci bátyánk: régen lejárt az az idő, amikor két döntetlen volt egyenértékű egy győzelemmel! A fiúk ugyanis a Korona elleni kétgólos előny és a kihagyott büntető után, a sereghajtóval szembeni fél órás emberfölényben (!) is képesek voltak annyira alulmúlni önmagukat, hogy végül egyetlen nyamvadt pontot tudtak valahogyan hazacibálni a biztosnak tűnő három helyett.

Megnyugtatjuk a T. Társakat, hogy a blog nem némult el, csupán logisztikailag nehéz volt megoldani a Korona–KVSC mérkőzés megnézését és elemzését: a stáb egyharmada kórházban fekszik, egyharmada hivatali elfoglaltság nyűgével küzd, egyharmadmagam pedig éppen internyet-szegénységben leledzettem a cifra nyomorúságnak beillő megalázásunk mérkőzés idején. Így aztán a teljes meccset nagyon akadozva, sűrű megszakításokkal tudtam végignézni. Lehet, hogy a poszt is kapkodóra sikeredik…

Szóval, sok mindent meg lehet érteni: néha még azt is, amivel az ember nem ért egyet. De ha a tegnap esti Korona–KVSC összecsapás kapcsán egyfajta megértő pszichologizálással próbálnánk meglátni a pozitívumokat, ejsze sok megérdemelt bírálat és keresetlen szavak áradata zúdulna a nyakunkba hűséges és elszánt kommentelőink részéről. Így nem is próbálunk semmit megérteni: sem azt, hogy ha már két szép találata volt, miért nem Negruț végezhette el a büntetőt, sem azt, hogy Cadú mitől rúgott ilyen gyatrán, sem azt, hogy az edző megint miért cserélt úgy, ahogy cserélt, sem azt, hogy az egész, csapatnak nevezett bagázs mitől volt ilyen málészájú?!?

negrutA 0-2-es mérkőzésállásnál nagyjából borítékolni lehetett volna, hogy a viadal eldőlt. Ez persze egyáltalán nem azt jelenti, hogy a csapatunk addig a pontig hej, de milyen jól játszott! Ha a büntető bemegy, valszeg elmarad a Korona feltámadása. Furcsamód, talán akkor is elmaradt volna, ha egyáltalán nincs büntető. A kihagyott tizenegyes viszont valamilyen módon jelezte az ellenfél számára, hogy mégis van még keresnivalója ezen a pályán. A mieink pedig éppen erre erősítettek rá a második félidőben. A fene érti ezt: edzőtől és ellenféltől szinte függetlenül egyre gyakrabban ráülünk akár a minimális előnyre is. Az még okés, hogy egy megpattanó labda becsapja Szuper Máriót, és így a kétgólos előnyünk egygólosra olvad. Azt viszont egyáltalán nem értjük, hogy emberelőnyben miért nem próbáljuk lenyelni birtokolni a labdát ahelyett, hogy magunkra húznánk azt az ellenfelet, akinek valóban semmi veszítenivalója sincs? És ez a tény – a Koronát alkotó játékosok képességeitől szinte függetlenül – potenciálisan veszélyessé teheti őket. Azokká is tette, Buș kiállításának dacára. Tegyük hozzá férfiasan: megérdemelték a második találatot. Pontosan úgy, ahogy a mieink is.

Nem kívánunk belemenni a média azon találgatásaiba, hogy az újabb fiaskó végét vetheti-e Laci mester főlegvári megbízatásának. Mindemellett eléggé valószínűnek látszik, hogy komoly hibák vannak a kréta körül. Az alábbi szcenáriók csupán találgatások:

  1. Laci mester nem ért a focihoz: ez talán túl merész kijelentés, és nem is feltétlenül valószínű.
  2. Laci mester ért a focihoz, de bizonyos embereket valamilyen okból nem játszat, másokat pedig – ha akarja, ha nem – játszatnia kell. Ebben talán annyi igazság lehet, hogy pl. Costea most sem fogta meg a kispadot, Tadé viszont igen, sőt pályára is lépett. Ogbu pedig ismét végigjátszotta a 90 percet.
  3. Laci mester ért a focihoz, de nem ismerte meg elég jól a fiúk egyéni képességeit, ezért nem tud sikeres cseréket végrehajtani. Ez is (ismétlődő) edzői hiba, de talán korrigálható.
  4. A fenti okoskodásnak semmi értelme: a vezetőség már a szezon első ballépései után napnál világosabbá tette, hogy szerintük a bajnoki cím nem elérhető, és azon kívül semmi nem érdekes. Ettől kezdve ez a letargia lett úrrá a csapaton, amelyet még egy Műringyó vagy Gvárgyi ólja sem tudna fölrázni jelen katatóniás állapotából.

 paszkany-muresanA Tisztelt Olvasókra bízom, hogy a fenti opciók közül melyikre szavaznak, illetve milyen más változatokat tudnak még kitalálni. Csillagjóshoz még nem fordultunk, de szerintünk ebben az évadban már fölösleges. A „dupla vagy semmi” (értsd: bajnoki cím vagy semmi) hozzáállás viszont gyakran megbosszulja magát: a futballistákat mindig motiválni kell, akár a bajnokság negyedik, EL-helyének elérése érdekében is. Másként az egyik évadról a másikra átörökített közöny még a tegnapinál is nagyobb meglepetéseket szülhet.

Nem kívánok vitát nyitni a dolog felől, de a tegnapi döntetlen szinte felért azzal a híres, 2012. augusztus 25-i mérkőzéssel, amelynek során szintén kétgólos előny után elvesztettük a meccset és két játékosunkat: Ronny da Silvát és Vass Ádámot. Most csupán Piccolo „veszett el” éppen a hazai rangadó idejére a beszerzett sárga miatt.

Így játszotok ti

Felgueiras 6. A kötelezőt védte, az első gól pech (Mafteiról pattant meg a labda), a második az egész csapat hibája. Üzenetértékű, hogy ebben az évben – a tegnapi mérkőzést kivéve – mindig őt szavazták meg a meccs emberének.

Maftei 6. Noha a középpályán is hasznos, a jobbhátvéd posztról kár őt elmozdítani, és még nagyobb oktalanság ott mást erőltetni.

Cadú 5. A védelmi munkájával aránylag nem volt gond, a büntetőt viszont szigorúan be kellett volna rúgni.

kicsi_sargalap Piccolo 6. Újfent a védők legjobbja volt, és ha hibázott is, talán ő nyújtotta a legállandóbb teljesítményt. A sárgáért viszont nagy kár.

Rada 5. Újfent bebizonyosodott: a balhátvédi poszt a Camoráé. A pihenés neki is jól fogott, de március 25-én szükség lesz rá. Radának amúgy is Piccolo helyére kell lépnie.

Monroy 5. Szebb, mint Gabionetta, és talán sármosabb, mint Bastos. A mutatvány viszont nem szépségverseny…

kicsi_le Djokovics 6. A lecserélését sem nagyon értettem, azt pedig végképp nem, hogy miért Tiago Lopes jött be helyette, s így Maftei került középre. Ez a csere volt az első jele annak, hogy készülünk „ráülni” a meccsre: csak nem jól.

kicsi_fel Az 56. perctől Tiago Lopes 5. Nehéz eldönteni, hogy Lopes vagy Vén Lajos halványabb. Mindkettő inkább arról győzött meg, hogy Mafteinak egyelőre nincs alkalmas cseréje a jobbbhátvédi poszton.

kicsi_le Gabionetta 6. Nem villogott, de nem is tévedett nagyokat. A büntető kiharcolásáért szinte alulról súrolja a 7-es érdemjegyet. Lecserélését (főleg Păunra, mikor ugyanazon az oldalon már volt egy zöldfülű Lopes személyében) szintén nem értettük.

kicsi_fel A 64. perctől Păun 5. Fiatal kora ellenére nem tudott lendületet vinni a jobbszélbe.

kicsi_sargalap Batin 6. Küzdött, de talán nem elég meggyőzően.

kicsi_gol kicsi_gol kicsi_le Negruț 8. Két góljával és lendületével fölfelé lógott ki a keretből. A szurkolói szavazatok 84%-a alapján ő a meccs embere. És hogy a kontrafaktuális hipotézis se maradjon el: ha ő rúgja a büntetőt is, most valszeg a 0-3-as győzelemnek és az ő mesterhármasának örülhetnénk…

kicsi_fel A 72. perctől Tadé 5. Ahogy belépett (Negruț helyett!), két gondolat jutott eszembe egyszerre: 1. Ez meg honnét került ide? 2. Ma már biztosan nem rúgunk több gólt. És lőn…

Ogbu – Csuka. Senkit nem akarok megbántani, de számomra 5-ösnél többet most sem produkált. Engem még mindig nem győzött meg arról, hogy a kezdőben helye van. Arról pedig végképp nem, hogy folyamatosan megérdemli a meccsek végigjátszásának lehetőségét.

És végül az egész csapat hozzáállása (Negruț és részben Felueiras, Piccolo s talán Maftei kivételével): 4.