moneyPászkány Árpád idén először megszólalt, és amit elmondott, az nem túlságosan biztató a közeljövőre nézve. A Digi Sportnak adott interjúban esett szó Grigoraş mester távozásáról, az átigazolásokról és a pénzügyekről is, megpróbáljuk összefoglalni és értelmezni a lényeget. És közben azt is megtudtuk, kikkel játszik majd számunkra láthatatlan felkészülési meccseket a CFR az antalyai edzőtáborban.  Szám szerint kettőt.

Eszerint Grig menesztése mögött egészségügyi okok állnak, emellett túl lágyszívű volt a csapathoz. Kicsit erőltetett magyarázkodásnak tűnik, a magam részéről továbbra is úgy gondolom: a CFR mindenáron meg akarta szerezni Lacit, még mielőtt más klubok is szemet vetnek rá.

Ennél is fontosabb, hogy a tulaj szerint most nincs itt az ideje a további befektetéseknek, ezt a csapat jelenlegi helyzete nem indokolja, talán majd a nyáron. Lefordítva: ez a szezon elment, nem fogok többet költeni rá, mert nincs esély a profitra. Ez megmagyarázza a CFR eddigi passzivitását az átigazolási piacon, bár több forrás szerint is már megegyeztek Tiago Lopessel, aki 25 éves jobbhátvéd a portugál második ligás SC Covilhánál. Olcsó, portugál, hiányposztra jönne – várjuk a hivatalos bejelentést.

A legérdekesebb azonban, amit Pászkány a lehetséges befektetőkről mond. Immár egy éve várjuk a friss híreket a kínai sejkekről, de úgy tűnik, nagyon nem akarnak Kolozsvárra jönni. Árpi szerint szponzori szempontból a francia Ligue 2 vagy az angol League One (ez arrafele a harmadosztály neve) is vonzóbb a mi pofázós Bundásligánknál. Ezt sajnos nem tudjuk cáfolni.

Egy dolgot azonban érdemes hozzátenni: az elmúlt években az Urziceni és a Galac is bajnokságot tudott nyerni a CFR jelenlegi bevallott költségvetésénél (8-9 millió euró) kisebb pénzből, de az elmúlt másfél  szezonban az élmezőnyben stabilian megkapaszkodott Pandurii is hasonló összegből gazdálkodik. Vagyis nem csak a pénzen múlik minden, hanem a vele gazdálkodó szürkeállományon is.

Eldőlt közben, hogy az első edzőtáborban két meccset játszik a csapat, szombaton a bolgár bajnok és jelenlegi listavezető Ludogorec Razgrad, kedden pedig az osztrák liga ötödik helyén álló SV Ried ellen. Rossz hír, hogy egyiket sem láthatjuk a tévében, kicsit el voltunk kényeztetve ezen a téren az utóbbi időben.