gyertyaEgyelőre még az sem egyértelmű, hogy mit vár el igazából Miriuţă Lacitól a CFR vezetése, még nagyobb rejtély azonban, hogy kikkel is fogja megvalósítani a hosszú távú terveket. Mert jelen állás szerint a pillanatnyi felnőtt keretből csak 11-en lesznek a következő szezonban is a csapat játékosai.

Kezdjük az aktuálisabb problémával. Bárki bármit is mond, nem világos számunkra, hogy az új edző számára elsősorban a következő szezon előkészítése a feladat, hogy már a tavaszi szezonban alakuljon ki a remények szerint 2015-ben újra a bajnoki címre hajtó csapat magja, vagy pedig egy jól sikerült tavaszi szezonnal a Vasutas megpróbálja elcsípni az Európa Ligát érő negyedik helyet. Hat pont nem ledolgozhatatlan 15 forduló alatt, egy minimális sikerélmény pedig ráférne a csapatra – viszont Pászkányról jól tudjuk, hogy irtózik a nemzetközi kupaszerepléstől, ha azt nem Bajnokok Ligájának hívják.

A két cél akár még ki sem zárhatná egymást, ha nem lenne egyelőre roppant vékony a keret. Jelenleg mindössze 19 olyan játékosa van a klubnak, akire a jelek szerint számítanak a tavaszi szezonban. Obiora, Stăncioiu és Brandao már nincs, Sepsi, Hora, Voiculeţ és Tadé pedig átadólistán van, és az antalyai edzőtáborba sem viszik el őket. Vé Lajost pedig csupán a jobbhátvéd poszt lefedetlensége tartja a csapatnál.

Mafteira megint nincs szükség?

Mafteira megint nincs szükség?

A maradék 19-ből viszont Djokovic és Gabionetta kölcsönben van, nyáron vissza kell térniük Bolognába, illetve Pármába. (Magánvélemény: a horvát srácot jó lenne végleg megszerezni.) És most jön a feketeleves: június 30-án lejár Amadio, Maftei, Piccolo, Rada, Rui Pedro és Batin szerződése is. Arról pedig semmi hír, hogy bármelyikükkel is hosszabbítana a klub. Ingyen elengedni őket pedig bűn lenne, hiszen az együttes piaci értékük 3,5 millió euró. Kissé meglepő módon Batint (900 ezer) tartják a legtöbbre. Ha tényleg mind elmennek, július elsejére csak két hátvédje marad a CFR-nek: Cadú és Camora. Arról nem is beszélve, hogy esetleg ingyen igayolják le őket a riválisok, lásd az Astra korábbi érdeklődését Maftei vagy a bakákét Batin iránt.  

Értem én, hogy válság van, csökkent a büdzsé, és a lehető legtöbbet akarnak spórolni a fizukon egy olyan szezonban, amely nem kecsegtett számottevő bevétellel. De ha valamennyiükről lemondanak Pászkányék, akkor bizony nyáron minimum 14-15 játékost kell majd venniük, hogy összejöjjön egy tisztességes, versenyképes keret. És ebben az esetben aligha tudnának kizárólag lejárt szerződésű vagy kölcsönbe érkező focistákat összeszedni.